Nalewka z czerwonej koniczyny

Składniki

  • 3 – 4 szklanki świeżych kwiatów koniczyny czerwonej (zbieranych w sposób zrównoważony z czystego miejsca)
  • ok. 2 szklanki zwykłej wódki (aby w pełni pokryć kwiaty)

Wykonanie

Koniczyna czerwona ma łagodny, słodki smak. Doskonale pobudza układ limfatyczny w celu wzmocnienia funkcji odpornościowej. Wspiera układ rozrodczy, uspokaja układ nerwowy, działa przeciwzapalnie oraz zawiera bogactwo witamin i mikroelementów.

  • Delikatnie opłucz kwiaty, aby usunąć brud. Zapakuj ciasno do szklanego słoika.
  • Napełnij słoik wódką, aż kwiaty zostaną całkowicie pokryte. Zamknij dobrze dopasowaną pokrywką i odstaw w chłodne, ciemne miejsce.
  • Sprawdzaj swój słoik i potrząsaj nim co kilka dni. Powinieneś zobaczyć, jak kolor odpływa z kwiatów, gdy nalewka ewoluuje.
  • Po miesiącu odsącz nalewkę przez gazę i dobrze wyciśnij, aby wydobyć jak najwięcej płynu. Przelej do szklanych butelek.❅