Zdrowotne właściwości Aronii

Podziel się wiedzą!

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Największe korzyści zdrowotne aronii to zdolność do poprawy procesów trawiennych, ochrona organizmu przed wolnymi rodnikami, pomoc w utrzymaniu zdrowej masy ciała czy stymulacja obrony organizmu, w tym przed nowotworami. To jednak nie jedyne zalety spożywania tego owocu lub produktów, które zawierają go w swoim składzie!

Ten rodzaj jagód, pochodzący z Ameryki Północnej, jest jedną z najcenniejszych grup owoców pod względem zawartości przeciwutleniaczy, co sprawia, że są tak chętnie wykorzystywane. Aronia ma wiele do zaoferowania, jeśli chodzi o zdrowie.

Pomaga schudnąć

Aronia ma niską zawartość kalorii i tłuszczu, a jednocześnie zawiera błonnik pokarmowy i bogactwo składników odżywczych. Jeśli chcesz pozbyć się głodu i jednocześnie zachować zdrowie bez ryzyka przytycia, aronia może być doskonałym wsparciem dietetycznym każdego dnia.

Wsparcie trawienia

Aronia jest bogata w błonnik pokarmowy, co oznacza również, że ułatwia trawienie. Może pomóc wyeliminować zaparcia, biegunkę, skurcze, wzdęcia i ogólny dyskomfort w żołądku. Związki organiczne w aronii przy okazji chronią układ pokarmowy przed niebezpiecznymi bakteriami, ze względu na ich naturalną odporność i aktywność antyoksydacyjną.

Właściwości przeciwutleniające

Jest to z pewnością najważniejszy aspekt aronii, biorąc pod uwagę, że ten jeden rodzaj owoców zawiera całą masę różnych przeciwutleniaczy! Od kwercetyny, epikatechiny, kwasu kawowego i malwidyny po luteinę, zeaksantynę czy karoten. Aronia zapewnia wyjątkowo mocną ochronę przed wolnymi rodnikami, która pomaga poprawić ogólny stan zdrowia i uchronić komórki przed mutacjami. Silna aktywność antocyjanów i flawonoidów jest jedną z najbardziej imponują-cych i unikalnych możliwości tego owocu.

Chroni przed nowotworami


Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Badania udowodniły, że spożywanie aronii skutecznie chroni przed rakiem okrężnicy. Biorąc pod uwagę, że jest to jedna z najbardziej rozpowszechnionych i w dużej mierze nieleczonych form raka, te jagody mogą być wspaniałym środkiem zapobiegawczym, szczególnie jeśli masz predyspozycje do tego typu nowotworu.

Ochrona procesów poznawczych

Wolne rodniki negatywnie wpływają na mózg i ścieżki poznawcze. Antocyjany występujące w owocach aronii są bezpośrednio związane ze wzrostem aktywności szlaków nerwowych i zmniejszają stres oksydacyjny w mózgu, ograniczając w ten sposób ryzyko pojawienia się choroby Alzheimera, otępienia i innych zaburzeń poznawczych związane z wiekiem.

Poprawia widzenie

Karoteny występujące w aronii są w stanie zmniejszyć stres oksydacyjny w oczach, zapobiegając w ten sposób wystąpieniu zwyrodnienia plamki żółtej i spowalniając lub zapobiegając rozwojowi zaćmy.

Dba o wygląd skóry

Stres oksydacyjny wpływa na skórę, powodując zmarszczki, plamy starcze oraz zwiększając widoczność skaz oraz blizn. Przeciwutleniacze w aronii mogą zapobiegać tym objawom związanym z wiekiem, a ze względu na ich właściwości ściągające te jagody mogą optycznie wygładzić skórę.

Aronia jest ceniona również za właściwości przeciwdrobnoustrojowe oraz pozytywny wpływ na ciśnienie krwi. Warto sięgnąć po produkty mające w składzie aronię lub świeże owoce – korzyści mogą być nieocenione! ✤

Podziel się wiedzą!