Zdrowe produkty, które w rzeczywistości szkodzą

Podziel się wiedzą!

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Jak  zdrowo  żyć?  Najlepiej wykluczyć z codziennego życia niezdrowe produkty i zastąpić je wartościowymi odpowiednikami. Jest jednak mały problem. To, co teoretycznie jest zdrowe, może bardzo szybko zaszkodzić!

Dbanie o odpowiednią masę ciała, aktywność fizyczna, wartościowe produkty spożywcze… Jest wiele sposobów na to, by zadbać o zdrowie. Podstawą jest pozbycie się złych nawyków i zamiana je na lepsze. Niestety ten „lepszy” wybór może stać się pułapką. Które decyzje są drogą donikąd?

Zamiana papierosów na elektroniczne

Rzucanie palenia to trudny temat, a pierwszym krokiem często jest „przesiadka” z papierosów tradycyjnych na elektroniczne. Faktycznie – te drugie zawierają mniej zanieczyszczeń od analogowych odpowiedników, ale wcale nie są zdrowe. Ponadto badania dowiodły, że w ogóle nie pomagają w rzucania palenia. W obu przypadkach palacze rezygnują z nałogu w około 14% przypadków.

Zamiana zwykłego jedzenia na bezglutenowe

Produkty bezglutenowe stają się ostatnio bardzo modne. Osoby chore na celiakię muszą je spożywać, bo w przeciwnym wypadku uszkodzą swoje jelita. A co z osobami zdrowymi? Lepiej, żeby zostały przy tradycyjnych  odpowiednikach.  Jedzenie bezglutenowe często zawiera więcej tłuszczu, cukru, soli i ma więcej kalorii – wbrew pozorom wcale nie jest zdrowsze.

Zamiana tradycyjnego mydła na antybakteryjne


Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Już zwykłe mydło jest wystarczająco skuteczne,  a  nadużywanie antybakteryjnego sprawia, że zdecydowanie częściej zaczynają się pojawiać  odporne  szczepy mikroorganizmów. Ponadto niektóre mydła  antybakteryjne  zawierają bakteriobójczy związek o nazwie Triclosan, który potrafi zakłócać funkcjonowanie białka w ludzkim organizmie, odpowiedzialnego za usuwanie obcych substancji chemicznych. Lepiej uważać.

Zamiana tradycyjnych produktów na beztłuszczowe

Czy produkty beztłuszczowe są zdrowsze? Cóż – zostały dodatkowo przetworzone, a to nic dobrego. Ponadto badania dowiodły, że mężczyźni spożywający pełnotłuste produkty mleczne mieli mniejszą skłonność do otyłości, niż mężczyźni stosujący dietę beztłuszczową. Dlaczego? Tłuszcz spowalnia trawienie i dłużej pozostawia uczucie  sytości, dlatego podjadanie pomiędzy posiłkami (i tycie) jest po prostu rzadsze. 

Zamiana masła na margarynę

Podczas procesu produkcji margaryny powstają tłuszcze trans, które po spożyciu zmniejszają poziom dobrego cholesterolu i zwiększają ilość złego. A to prowadzi do chorób serca, udaru i cukrzycy typu 2. Masło wcale nie jest takie złe.

Zamiana mięsa na produkty roślinne

Wegetarianizm to kontrowersyjny temat ale pewne jest jedno – wcale nie musi pomagać w odchudzaniu. Żywność pochodzenia zwierzęcego zawiera mnóstwo  białka  (szczególnie  ryby)  i  jest zdecydowanie bardziej sycąca. Właśnie dlatego zjada się ją w mniejszej ilości. Wegetarianie muszą spożywać większą ilość produktów roślinnych, by się najeść, a to z kolei dostarcza więcej kalorii i może skończyć się przybieraniem na wadze. Miłośnikom potraw roślinnych grozi też niedobór witaminy B12.

Zamiana zielonej sałaty na jarmuż

Choć jedzenie jarmużu staje się modne, to zawiera on dużą ilość błonnika i oligosacharydów, które trawią tylko bakterie okrężnicy. Efekt? Wzdęcia oraz gazy, szczególnie u osób z zespołem jelita nadwrażliwego. Nieprzyjemne skutki uboczne nieco niweluje wcześniejsze gotowanie jarmużu na parze lub w garnku. ✿

Podziel się wiedzą!