Zaskakujący olej z pestek winogron

Podziel się wiedzą!

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Czy wiesz, że winorośl może dożyć aż 100 lat!? W tym czasie potrafi zrodzić setki kilogramów owoców zbitych w czerwone, różowe, fioletowe lub zielone grona. Trudno się dziwić, że winorośl jest jedną z najstarszych roślin uprawnych na świecie. Tajemnica tłoczenia oleju z pestek winogron była znana w starożytności i już wtedy wykorzystywano go do celów spożywczych. Współczesne badania laboratoryjne dowodzą, że pestki winogron i produkowany z nich olej jest wielkim skarbem dla naszego organizmu.

Olej ten wytwarza się z pestek winogron. Często powstaje on z tych samych pestek owoców, które zostały już wykorzystane do produkcji wina. Ma jasnozielony kolor, bardzo łagodny smak, a przy tym jest niemal bezwonny. Bez wątpienia, jest to zaleta dla osób, które nie przepadają za intensywnym smakiem  tłuszczów roślinnych (np. oliwy z oliwek). Jednak to nie jedyna jego zalety. Z pewnością docenią go chociażby osoby, poszukujące naturalnych kosmetyków. Dobroczynne właściwości oleju z pestek winogron sprawiają, że jest on niezwykle uniwersalnym remedium na wiele dolegliwości. Bogaty w witaminy i składniki mineralne jest nam niezbędny do prawidłowej pracy umysłu i ciała.

Zimnotłoczony dostarcza potrzebnej do życia energii w postaci jednonienasyconych tłuszczy. Jest źródłem substancji wspierających pracę organizmu, takich jak kwas linolowy, witaminy A, D, E, K rozpuszczalne w tłuszczach. Zdecydowanie nie powinniśmy się obawiać tłuszczy roślinnych, jak ten olej z pestek winogron, ponieważ odgrywa on ważną rolę w utrzymaniu tzw. dobrego cholesterolu HDL.

Pamiętajmy jednak, że jeżeli na opakowaniu nie ma określonej metody produkcji, należy zakładać, że wyprodukowano go metodą tłoczenia na ciepło i rafinacji, a to już nie jest tak cenna substancja jakiej oczekujemy.

Olej zimnotłoczony, dzięki swoim właściwościom sprawdza się zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. Jest bogatym źródło witaminy E (witamina młodości), opóźnia więc proces starzenia się, ponadto zawiera flawonoidy, witaminy: A, B6, minerały oraz lecytynę. Na uwagę zasługuje też fakt, iż olej jest w 100% przyjmowany oraz wchłaniany przez naszą skórę, a co równie istotne, nie pozostawia tłustego filmu. Hamowanie procesów starzenia się skóry, jej znaczne i widoczne wygładzenie to tylko część dobroczynnego działania tego oleju. Ma on ponadto bardzo silne właściwości łagodzące, a także kojące. Tym samym przyspiesza gojenie się naskórka oraz jego regenerację, a także rozświetla cerę! Znane i cenione są również właściwości wygładzające oraz nawilżające skórę. Ten delikatny emolient jest znakomitym kosmetykiem dla całego ciała. Warto stosować go również w celu zapobieganiu zaskórników, a także by przeciwdziałać rozmaitym stanom zapalnym, co jest zasługą właściwości tonizujących. Olej z winogron to doskonały sposób na ujędrnienie skóry oraz na wzmocnienie jej naturalnej ochronnej bariery. Można stosować go dla cery suchej (nawilża), tłustej (pomaga zwalczać trądzik), dojrzałej (działanie odmładzające), a do tego sprzyja osobom z cerą naczyniową. Pojawia się on w kosmetykach, które mają za zadanie zwężenie poszerzonych naczynek, zmniejszenie tych popękanych, a także zniwelowanie zaczerwienienia. To również znakomity dodatek do kąpieli, czy składnik olejków do masażu. Działa antycellulitowo, a także relaksująco, w połączeniu np. z olejkiem lawendowym. Olej z pestek winogron przyspiesza też proces wzrostu paznokci i włosów oraz zapobiega ich łamaniu.

W kuchni sprawdzi się nie tylko do sałatek Jego charakterystyczną cechą jest wysoka temperatura dymienia wynosząca 230 stopni Celsjusza, co sprawia, że smażenie na nim jest w pełni bezpieczne. Pamiętaj jednak, że oleje używane do smażenia nie mogą być tłoczone na zimno, dlatego olej z pestek winogron wysokiej jakości przeznacz do sałatek lub w celach kosmetycznych. Podstawową zaletą oleju z pestek winogron jest zachowanie naturalnego smaku składników potraw, która jest nieporównywalna z żadnym innym olejem. Potrawy usmażone na oleju z pestek winogron nie przejdą żadnym innym aromatem, nie zmienią swoich subtelnych nut smakowych i zapachowych, a przede wszystkim nie będą miały irytującego tłustego posmaku.

Olej z pestek winogron powinno się przechowywać w butelce z ciemnego szkła. Najlepsze do magazynowania jest chłodne miejsce, np. lodówka. Olej taki jest przydatny do spożycia i użycia przez około sześć miesięcy. ✴︎

Aneta Szarek

Podziel się wiedzą!