Zaskakujące składniki produktów spożywczych

Podziel się wiedzą!

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Produkty zwierzęce czasami pojawiają się nawet w daniach dla wegan i wegetarian, ale to nie jedyna niespodzianka, jaką mo-żesz zastać przy stole. Pod zagadkowymi oznaczeniami kryją się rzeczy, które nawet nie przychodzą człowiekowi do głowy!

Wszystko opiera się o etykiety produktów, które często mogą być niezrozumiałe, a nawet mylące! Są również produkty, które na pierwszy rzut oka sprawiają wrażenie bezmięsnych – okazuje się, że jest inaczej. Poniżej przedstawiamy listę ciekawostek, które możesz spotkać w swoim obiedzie.

Chleb, bagietki, bułki
Produkty zbożowe często zawierają składnik ukryty pod symbolem E920. Jest to L-cysteina, czyli aminokwas, dzięki któremu ma powstać rozciągliwe ciasto. Mało kto wie, że ten produkt może być otrzymywany ze zwierzęcego włosia i piór. Przypominamy, że do przygotowania zwykłego chleba wystarczy mąka, woda, sól i drożdże. 

Cukierki
Liczne produkty spożywcze zawierają żelatynę. Jest to białko niepełnowartościowe, które produkowane jest z niektórych części zwierząt takich jak m.in. chrząstka, kopyta, rogi czy kości. W spożywczych produktach jest stosowana jako środek zagęszczający lub środek stabilizujący. Można ją znaleźć w żelkach, gumach lub popularnych piankach.
Poza tym wiele czerwonych cukierków zawiera w swoim składzie symbol E120. Jest to naturalny  ciemnoczerwony barwnik zwany kwasem karminowym, koszenilą, karminą, który pozyskiwany jest z… suszonych i zmielonych owadów (czerwiec kaktusowy Dactylopius coccus).

Dressing do sałatek
Większość sosów do sałatek typu Cezar zawiera w swoim składzie pastę  z anchois. Anchois to małe, bardzo tłuste rybki – sardele europejskie, które można kupić w postaci filetów, koreczków lub past.

Orzeszki ziemne
Produkt ten może zawierać żelatynę, która pomaga zarówno soli jak i innym przyprawom przywrzeć do powierzchni orzecha. 

Cukier rafinowany
Cukier rafinowany jest pozbawiony substancji mineralnych oraz witamin, które naturalnie występują w korzeniu buraka. W ten sposób dostarczamy organizmowi rafinowane węglowodany, które określamy „pustymi” kaloriami. Często do tego procesu jest wykorzystywany węgiel kostny, który powstaje z kości zwierząt. Dobrą alternatywą może stać się cukier nierafinowany. ✤

Podziel się wiedzą!