Zaskakujące możliwości Lawendy

Podziel się wiedzą!

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

W Polsce lawendę coraz częściej spotykamy w ogrodzie, parku, a nawet w skrzynkach balkonowych. To roślina ciepłolubna, dlatego na południu Europy można też podziwiać urzekające pola lawendowe. Jednak nie tylko jej urok jest cenny – ta roślina znakomicie sprawdza się podczas kąpieli i przedłuża młodość. Ma jeszcze kilka innych „asów w rękawie”.

Lawenda wywodzi się od łacińskiego lavare, czyli „myć się”. Dawniej była stosowana głównie do kąpieli,  a poza walorami zapachowymi służyła również do odkażania ciała. Roślina ma wszechstronne zastosowanie i to nie tylko w kosmetyce.

Kąpiel
Lawenda jest ceniona głównie za właściwości uspakajające oraz relaksacyjne. Kąpiel z dodatkiem tej rośliny jest szczególnie polecana osobom z migreną lub po ciężkim dniu. Olejki eteryczne zawarte w roślinie przywracają równowagę emocjonalną organizmowi, dzięki czemu łatwiej przygotować się do snu. Aby rozkoszować się lawendową kąpielą, wystarczy wsypać sól lub olejek zapachowy do wody. Jeżeli w ogródku lub na balkonie posiadasz lawendę – nie krępuj się. Dodaj kilka kwiatostanów do kąpieli, Twoje ciało i umysł na pewno na tym skorzystają.

Reumatyzm
Dzięki właściwościom przeciwbólowym, lawenda świetnie się sprawdza w problemach z reumatyzmem i artretyzmem. Dodatkowym atutem są właściwości rozgrzewające, które świetnie sprawdzają się przy masażu. Dodaj kilka kropel olejku lawendowego do oliwki, a następnie wmasuj w obolałe miejsce.  Zobaczysz, że to naprawdę działa!

Efekt młodości
Lawenda zawiera dużą ilość substancji czynnych i to właśnie dzięki nim ma działanie odmładzające oraz wygładzające. Zioło często możesz spotkać w postaci olejków eterycznych w tonikach lub kremach. Dzięki metabolitom roślinnym, które występują w lawendzie, roślina znakomicie wpływa na ukrwienie skóry, a co najważniejsze – odżywia ją! 

Walka z cellulitem
Lawenda zapobiega gromadzeniu wody w organizmie za sprawą olejków eterycznych. Mało tego – poprzez rozgrzewające działanie rozszerza naczynia  i pobudza krążenie krwi, a także stymuluje tkankę skórną oraz znajdujące się pod nią naczynia krwionośne. Dzięki temu roślina jest z powodzeniem wykorzystywana w walce z cellulitem. Często można ją spotkać w kremach lub żelach antycellulitowych. 

Włosy
Lawenda ogranicza wypadanie włosów, a nawet stymuluje ich wzrost. Co ciekawe – naukowcy przeprowadzili badania na grupie osób chorych na łysienie plackowate. Do badania zostały wykorzystane różne olejki eteryczne, w tym lawendowy. Efekt był zaskakujący, ponieważ już po 7 miesiącach zaobserwowano poprawę wzrostu włosów u osób stosujących olejek. W takim razie dlaczego nie spróbować?

Wypróbuj też inne pomysły na zastosowanie lawendy:

  • problem z zasypianiem – na poduszkę rozlej kilka kropli olejku lawendowego,
  • mole odzieżowe – zawieść woreczek z lawendą w szafie, na pewno odstraszy owady,
  • problem z komarami – wystarczy wmasować w skórę olejek, by odstraszyć komary lub posmarować miejsce ukąszenia. Ból zostanie złagodzony.

Lawendowe emulsje, hydrolaty czy oleje można znaleźć również w aptekach i sklepach kosmetycznych. Pod warunkiem, że są naturalne, zachowują zalety tej rośliny i są łatwe w aplikacji. Dzięki temu zawsze można mieć pod ręką cudowne właściwości lawendy. ❖

Podziel się wiedzą!