Zaskakujące fakty o zakrzepach

Podziel się wiedzą!

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Udary mózgu oraz skrzepy w układzie krwionośnym są jednymi z najczęstszych przyczyn zgonów na świecie. Tajemniczy związek o nazwie nattokinaza jest w stanie zmniejszyć aktywność fibrolityczną, a co za tym idzie – zredukować ryzyko zgonu. Co ciekawe – można ją kupić w Polsce bez większych problemów. Czym właściwie jest?

Preparat otrzymuje się z rośliny, która jest szczególnie dobrze znana wegetarianom – z soi. Poddaje się ją fermentacji z udziałem bakterii Bacillus subtilis, co ostatecznie doprowadza do powstania nattokinazy – enzymu o wyjątkowych właściwościach zdrowotnych. Japończycy znają sfermentowaną soję już od tysięcy lat i jest elementem ich diety. Odkrycia enzymu w 1980 roku dokonał dr Hiroyuki Sumi i nieoficjalnie mówi się, że to m.in. temu związkowi Japończycy zawdzięczają swoją długowieczność.

Zdrowy układ krążenia

Enzym wspiera prawidłowe krążenie krwi, a dodatkowo optymalizuje jej lepkość oraz gęstość. Najważniejsza jest jednak inna kwestia. Organizm produkuje kilka różnych enzymów, które mogą stymulować powstawanie skrzepów we krwi. Niestety tylko jeden enzym potrafi je rozpuszczać i rozbijać – jest nim plazmina. Badania wykazały, że nattokinaza wykazuje działania zbliżone do plazminy, ponieważ bardzo ją przypomina. Dzięki temu jest w stanie bezpośrednio rozpuszczać złogi i pobudzać ciało do produkcji innych związków przeciwzakrzepowych, np. endogennej urokinazy. Właśnie dlatego podczas suplementacji często optymalizuje się też ciśnienie krwi, a poziom fibryny w organizmie zmniejsza się. 

Niższy poziom cholesterolu


Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Japończycy przyglądnęli się bliżej enzymowi i okazało się, że ma on zbawienny wpływ nie tylko na skrzepy. Dowiedli, że już po mięsiącu przyjmowania nattokinazy, również w formie natto (czyli sfermentowanej soi) poziom cholesterolu zmniejszył się aż o 10%. Kwas linoleinowy oraz lecytyna wspomagają rozpuszczanie cholesterolu, a także pomagają zachować odpowiednią sprężystość naczyń krwionośnych. 

Mniejsze ryzyko udaru

Nattokinaza zmniejsza aktywność fibrolityczną organizmu. To słowo nie jest zbyt wymowne, ale w praktyce oznacza, że redukowane są główne przyczyny udaru, o których mowa była wcześniej. Chodzi oczywiście o skrzepy krwi oraz zmiany miażdżycowe. 

Źródło witaminy K2

Natto, czyli sfermentowaną soję, z której pozyskuje się enzym, również warto włączyć do diety, ponieważ jest źródłem witaminy K2. Przy okazji trzeba pamiętać o jednym – zazwyczaj produkty zawierają witaminę K2 MK4, która utrzymuje się w organizmie tylko kilka godzin. Natto zawiera K2 MK7, która jest wykrywalna nawet po kilku dniach! Jej optymalny poziom jest bardzo ważny, ponieważ powstrzymuje starzenie się organizmu, pomaga uniknąć nowotworów, osteoporozy oraz wielu innych chorób.

Nattokinaza to jedno z ważniejszych odkryć poprzedniego stulecia. Nie jest lekiem, tylko zdobyczą natury pochodzenia roślinnego. Czy to właśnie dzięki niej Japończycy są tak długowieczni? To zagadka dla współczesnych badaczy. ❅

Podziel się wiedzą!