Zaskakujące fakty o selenie

Podziel się wiedzą!

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Selen został odkryty jeszcze w 1817 roku przez szwedzkiego chemika Jons’a Jacob’a Berzelius’a. Odkrył go przypadkiem podczas analizy zanieczyszczeń kwasem siarkowym w szwedzkiej fabryce. Dziś selen jest znany jako pierwiastek niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jednak skrywa wiele ciekawych sekretów, o których mało kto pamięta.

Selen występuje w szerokiej gamie produktów, a swoją nazwę zawdzięcza językowi greckiemu, w którym to „selene” oznacza „księżyc”oraz grecką boginię księżyca. Skąd takie porównanie? Otóż płatek selenu wykorzystywany w przemyśle ma fakturę i kolor przypominające właśnie księżyc. Z drugiej strony – jak przystało na typowy pierwiastek niemetalowy, selen może wykazywać różne kolory i faktury w zależności od warunków. W przyrodzie nie jest spotykany zbyt często, ale choćby w formie suplementów występuje w czystej postaci pozbawionej zanieczyszczeń, która ma bardzo dobry wpływ na organizm.

Selen jest bardzo ważnym minerałem dla właściwego funkcjonowania wielu procesów chemicznych zachodzących w naszym ciele. Uważa się również, że może pobudzać czynności antyoksydacyjne. Selen uznawany jest za ważny element wspierający wiele naturalnych procesów systemowych wewnątrz organizmu, takich jak właściwe funkcjonowanie układu krążenia i pracy serca. Ponadto wspomaga utrzymanie odpowiedniego poziomu cukru we krwi i prawidłowego zdrowia komórek ciała. Niektóre osoby stosują selen dla wsparcia pracy stawów, gruczołów czy też zdrowia autoimmunologicznego. Selen był także badany pod względem zastosowania w sytuacjach traumatycznych, zmniejszania efektów ubocznych chemioterapii czy też jako część zdrowego stylu życia, oczywiście w odpowiednich ilościach. Warto wiedzieć, że:

  • Wyjątkowo bogatym źródłem selenu są orzechy brazylijskie i to nawet wtedy, gdy rosną na ziemi ubogiej w ten pierwiastek
  • Organizm nie jest w stanie funkcjonować bez selenu, bardzo popularne są niedobory. Dawki należy jednak dobierać precyzyjnie, ponieważ ten pierwiastek jest szkodliwy w nadmiarze, podobnie jak choćby witaminy
  • Selen odgrywa ważną rolę nie tylko w procesie odżywiania i medycynie. Reaguje na światło, dzięki czemu jest też używany jako czujnik fotoelektryczny, do odbarwiania szkła oraz uzyskiwania popularnego barwnika „China Red”. Można go nawet znaleźć w fotokomórkach, drukarkach, kserokopiarkach oraz wielu urządzeniach medycznych
  • Niektórym roślinom trzeba zapewnić wysoki poziom selenu w glebie, ponieważ nie są w stanie bez niego rosnąć.

Na całym świecie pozyskuje się około 2000 ton selenu rocznie. Ten pierwiastek wykorzystywany jest przez wiele różnych branż, jednak w medycynie najbardziej ceni się go za wpływ na enzymy, które działają dzięki niemu poprawnie w organizmie. Chodzi tutaj przede wszystkim o te antyoksydacyjne (peroksydaza glutationowa i reduktaza tioredoksyny) oraz dejodynazę, które przekształcają hormony tarczycy w inne formy. Ponadto związki z selenem posiadają właściwości przeciwgrzybicze. Warto wprowadzić do codziennej diety owoce morza, orzechy, zboża, czosnek i produkty mleczne, które są bogate w selen. W innym przypadku świetnie sprawdzą się też odpowiednie suplementy, ten pierwiastek to klucz do zdrowia. ❅

Podziel się wiedzą!