Wykorzystaj jesienną moc dyni!

Podziel się wiedzą!

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Dynia uprawiana była już 7000 lat p.n.e. i stanowiła podstawę żywienia Inków. Roślina ta kojarzona była z długowiecznością i płodnością. Nazywano ją zielonym złotem i eliksirem długowieczności. Uprawiali ją Aztekowie, Indianie, Majowie, a do Europy przywieźli ją Hiszpanie. Stanowi ważny element tradycyjnej medycyny m.in. w Europie, Chinach, Indiach. Czas wykorzystać jej potencjał wraz z jesienną aurą!

Dynia jest jednym z 700 gatunków należących do rodziny dyniowatych. Co ważne, większość gatunków dyni jest jadalna. Pestki i uzyskiwany z nich olej, stanowią bogactwo składników odżywczych. Dynia zawiera bardzo wartościowe tłuszcze roślinne – około 80% kwasów tłuszczowych to kwasy nienasycone, z czego 50-60% – wielokrotnie nienasycone.  Olej z dyni tłoczy się na zimno z pestek tej rośliny. Do wyprodukowania 1 litra oleju dyniowego potrzeba około 2,5 kg pestek, to jest około 30 dyń! Tłoczyć można zarówno suszone pestki, jak i prażone, ale należy pamiętać o usunięciu z nich skóry. Taki olej z pestek dyni jest na tyle prosty do wykonania, że można go zrobić samemu w domu. W pierwszej kolejności wysuszone i obrane ze skórki pestki należy zmielić, a następnie dodać do nich słoną wodę. Mieszankę praży się w 60 stopniach Celsjusza, a następnie przeciska przez praskę. Olej jest lekkostrawny ze względu na kombinację nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Właściwości oleju z pestek dyni 

To bogactwo aktywnych związków, które korzystnie wpływają m.in. na układ pokarmowy i moczowy, ale nie tylko. Alkaloidy – trójterpenowe, związki nazywane kukurbitacynami wykazują działanie przeciwpasożytnicze (m.in. owsiki, glista ludzka, tasiemiec jelitowy – powodując normalizację apetytu u dzieci), przeciwnowotworowe, przeciwzapalne oraz przeciwwrzodowe. Olej jest również bogaty w fitosterole i nienasycone kwasy tłuszczowe. Wśród kwasów tłuszczowych zawartych w oleju z pestek dyni, znajduje się najwięcej kwasu oleinowego oraz linolowego. Dodatkowo olej zawiera w mniejszej ilości kwas palmitynowy i stearynowy. Ze względu na wysoką zawartość cynku, można stosować go w profilaktyce zapalenia i przerostu prostaty. Jest szczególnie bogaty w witaminy: B1, B2, B3, A, C, D, E, beta-karoten oraz stanowi źródło selenu, potasu, fitosteroli, skwalenu, fitosteryny jak i cytruliny. Wykazuje działanie przeciwstarzeniowe dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy. Nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w pestkach dyni wpływają korzystnie na obniżanie cholesterolu we krwi, co ma wpływ na zmniejszenie ryzyka powstawania miażdżycy. Kwasy tłuszczowe pozytywnie wpływają na układ nerwowy, w tym na pracę mózgu, pamięć i koncentrację, dlatego olej z dyni zalecany jest w każdym wieku, szczególnie osobom starszym. Zawarte w oleju z dyni fitosterole wpływają też na stany zapalne w organizmie, szczególnie na choroby reumatyczne. Możliwe jest złagodzenie dolegliwości i stanów zapalnych w strukturach kostno-stawowych u osób regularnie zażywających olej dyniowy. Ponadto, olej z pestek dyni pomaga w depresjach i osłabieniu psychicznych poprzez mocną stymuluję układu odpornościowego. Wśród wielonienasyconych kwasów tłuszczowych znajduje się przede wszystkim kwas omega-6. Niestety, olej z pestek dyni zawiera tylko śladowe ilości równie cennych kwasów omega-3 (około 0,5 proc.). Dlatego, decydując się na zwiększone spożycie oleju, trzeba pamiętać o uzupełnianiu (suplementowaniu) niedoboru kwasu linolenowego dla zachowania odpowiedniego stosunku kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3.


Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Olej z pestek dyni w kosmetologii

Dzięki dużej zawartości potasu olej działa oczyszczająco i rozjaśniająco. Stosowany na włosy odżywia je, nadając im blask i sprężystość, a przy tym nawilża i zmniejsza ich łamliwość oraz wypadanie. Wykazuje właściwości nawilżające, natłuszczające i wygładzające, dlatego polecany jest do skóry suchej, łuszczącej się i pękającej. Nie tylko ją nawilża, ale również zapobiega stanom zapalnym. Olej z dyni ma działanie oczyszczające dzięki zawartości m.in. cynku i potasu. Regularnie wmasowywany w miejsca problematyczne usuwa rozstępy, przebarwienia, a nawet blizny. Może być stosowany również w masażach antycellulitowych. Zaletą oleju z pestek dyni jest to, że nie podrażnia uszkodzonej skóry, natomiast przyspiesza jej regenerację, dzięki temu znajduje zastosowanie w kuracjach trądziku.

Jak stosować?

Dzienna dawka nie powinna przekraczać 1 łyżeczki u dzieci (do lat 9) i 2 łyżeczek u dorosłych. Terapeutycznie – stosujemy go na czczo. Starajmy się też jak najczęściej dodawać go do surówek i sałatek.  Dzięki temu, że ma orzechowy smak i aromat, doskonale smakuje, gdy polejemy nim prawdziwe lody śmietankowe lub sernik wiedeński. Aby wzmocnić odporność, warto wykorzystać  go do smarowania gardła, a w razie kataru, wkrapiać go do nosa (4 razy dziennie po 1 kropli). Olej najlepiej stosować tylko na zimno, nie podgrzewać i nie smażyć na nim potraw. Przechowywać  w szczelnie zamkniętych oraz ciemnych butelkach.✴︎

Aneta Szarek

Podziel się wiedzą!