Wszystko o tajemniczej pokrzywie indyjskiej

Podziel się wiedzą!

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Pokrzywa jest jedną z najbardziej popularnych roślin występujących na niezagospodarowanym terenie. Każdy wie jak wygląda, ale nie każdy zna jej właściwości zdrowotne. Jest to jedno z bardziej cenionych naturalnych lekarstw, zwłaszcza przez starsze pokolenie, ponieważ  było wykorzystywane w medycynie ludowej. Obecnie swoją złotą erę przeżywa również jej kuzynka, należąca do tej samej rodziny Pokrzywowatych, czyli Pokrzywa indyjska Plectranthus barbatus.

Roślina ta występuje naturalnie na obszarze krajów Azji Południo-Wschodniej.  Już od stuleci była wykorzystywana w medycynie hinduskiej oraz ajurwedyjskiej. Swoją popularność zawdzięcza Forskolinie (wyciąg z pokrzywy indyjskiej), która została odkryta w 1974 r. w Indiach. To właśnie wtedy zaobserwowano jej wpływ na procesy odchudzania.

Forskolina występujące w liściach oraz korzeniu, ale to głównie korzeń jest ceniony ponieważ zawiera więcej tej substancji. 

Poza właściwościami odchudzającymi roślina ta była wykorzystywana w leczeniu wielu chorób takich jak: choroby serca, problemy z nadciśnieniem, w zaburzeniach klatki piersiowej, a także chorób układu oddechowego. Do tej pory jest stosowana podczas walki z:

  • alergią
  • chorobami skóry, jak egzemą czy łuszczycą
  • otyłością
  • bolesnymi miesiączkami
  • zespołem jelita drażliwego
  • infekcją pęcherza moczowego
  • zaawansowanymi nowotworami
  • zaburzeniami snu (bezsenność)

W Polsce Pokrzywę indyjską można spotkać głównie jako roślinę ozdobną pod nazwą Coleus forskohlii.
Forskolina odpowiada za produkcję enzymu cyklazy adenylowej, który jest powiązany z błonami komórki. Stymuluje inne enzymy, które odpowiadają za wzrost masy mięśniowej oraz wpływa na procesy utraty tłuszczu. W jaki sposób? Oddziałuje na regulator odpowiedzialny za rozpad tłuszczów w komórkach tłuszczowych poprzez przekształcenie kwasu adenozynotrójfosforowy (ATP) w cAMP. Pamiętajmy, że cAMP wpływa również na transport tłuszczów do mięśni, gdzie są przetwarzane w energię, a dzięki działaniu forskoliny jest on znacznie szybszy. Z kolei stymulacja produkcji biała wpływa na powiększenie masy mięśniowej. Cały proces ma na względzie pozbycie się nadmiaru tłuszczu, ale wpływa też korzystnie również na inne problemy zdrowotne, niemające związku z otyłością.

Nazwa substancji czynnej, „forskolina” powstała na cześć fińskiego botanika Petera Forskala.
Obecnie w dalszym ciągu trwają badania na temat tej rośliny oraz substancji, która jest wykorzystywana w medycynie. Pokrzywa indyjska jest dostępna przede wszystkim w postaci tabletek, a ich sposób zażywania jest opisany na opakowaniu. Poza tym może być przyjmowana również poprzez wdychanie, w postaci kropli do oczu, a nawet dożylnie. Jednakże z przeprowadzonych dotychczasowych badań wynika, że we wszystkich tych sposobach, poza tabletami, mogą pojawić się niepożądane efekty, takie jak kaszel, podrażnienie gardła czy oczu. 

Liście Pokrzywy indyjskiej są popularne w Afryce, gdzie są wykorzystywane m.in. jako lek w chorobach układu pokarmowego. To ciekawe produkt, którym można urozmaicić swoją codzienną dietę. ✴︎

Podziel się wiedzą!