Uważaj na obrzydliwe dodatki do pożywienia!

Podziel się wiedzą!

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Spożywamy je codziennie, choć często szkodzą, ale nie przekraczają dopuszczanych norm w pożywieniu, więc są powszechnie stosowane. Gdzie można znaleźć składniki, których w normalnych warunkach nikt by nawet nie tknął?

Eksperci do spraw żywności stale kontrolują, by pożywienie było dla konsumentów bezpieczne. Jednak dopuszczalne jest stosowanie składników, które szkodzą zdrowiu w większych ilościach lub w normalnych warunkach są po prostu nie do przełknięcia. Oto co trafia na nasze stoły.

Mięso oddzielone mechanicznie

To mięso, które przywarło do kości, przeciskane pod ciśnieniem przez sito – wygląda jak pasta i jest stosowane np. w niektórych parówkach. Obecnie nie jest wykorzystywana wołowina ze względu na ryzyko wystąpienia BSE, czyli choroby szalonych krów.

Tlenek węgla

To trujący gaz, który wydobywa się choćby z rur wydechowych pojazdów spalinowych. Jest bezwonny i wykorzystywany do pakowania w plastikową folię niektórych rodzajów mięs i ryb – pomaga zachować różowy kolor, który wygląda atrakcyjnie na półce sklepowej.

Szelak

Pokrywa wiele błyszczących słodyczy – szczególnie żelki i landrynki. Jest wydzieliną samicy owada Terria lacca z Tajlandii. 

Amoniak

To trująca substancja chemiczna o intensywnym zapachu, służy do zabijania drobnoustrojów i często występuje w chemii domowej. Jej użycie w pożywieniu jest kontrowersyjne – praktyka została rozpoczęta w 2001 roku, amoniak można znaleźć jako wypełniacz w mielonej wołowinie.


Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

„Różowy szlam”

To produkt z kawałków mięsa, które przywarły do tłuszczu. Są oddzielane poprzez rozpuszczenie, a następnie odwirowane. Powstała różowa substancja jest odkażana amoniakiem i dodawana do mięsa mielonego jako wypełniacz. Może być składnikiem dań mięsnych w barach typu „fast food”.

Bisfenol A

Jest wycofywany, choć dalej można go znaleźć jako uszczelniacz puszek z przetworami. Przenika do żywności, udowodniono, że może wywoływać problemy z mózgiem i prostatą oraz choroby u dzieci.

Castoreum

Dodatek do żywności wydobywany z worka rycynowego samca lub samicy bobra z okolic odbytu. Substancja jest dopuszczona do obrotu i nie widnieje na etykietach – często kryje się pod pozycją: „naturalny aromat”.

Dwutlenek krzemu

To po prostu piasek – celowo znalazł się w żywności. Poprawia konsystencję produktów spożywczych i zwykle trafia do zup z torebki, soli czy śmietanki do kawy.

Glikol propylenowy

Poprawia właściwości smarne, dlatego jest używany podczas produkcji prezerwatyw. Jako dodatek do jedzenia zapobiega zamarzaniu sałatek, niektórych napojów i piwa. Jest trujący dla psów!

Choć często obrzydliwe, to zazwyczaj zjadane. Dodatki do pożywienia potrafią zaskoczyć, ale tak naprawdę ciężko od nich uciec…❖

Podziel się wiedzą!