jedzenie_symbol e

Tajemnica SYMBOLU „E”

Podziel się wiedzą!

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Jesteśmy coraz bardziej świadomymi konsumentami. Zresztą – wymaga od nas tego środowisko, w jakim żyjemy. Dawniej, kiedy na zakupy chodziły nasze babcie, nie było żadnych ukrytych składników w produktach spożywczych. Dzisiaj niestety jest inaczej. 

Coraz częściej wczytując się w etykiety produktów nie wiemy co one oznaczają. Jest to bardzo uciążliwe zwłaszcza dla osób, które chcą uniknąć określonych komponentów. Aby ułatwić konsumentowi podejmowanie świadomych decyzji dotyczących zakupu, pojawił się szereg rozporządzeń. Dotyczą one przede wszystkim poprawnego opisywania etykiet dla produktów wprowadzanych na rynek.  Wśród nich pojawiło się również oznaczenie dla substancji dodatkowych, spotykanych na opakowaniu pod symbolem E. I w tym momencie należałoby się zatrzymać, aby wyjaśnić znaczenie cyfr, które znajdują się po tej literce w opisie:

  • E 100-199: barwniki
  • E 200-299: substancje konserwujące
  • E 300-399: przeciwutleniacze i synergenty
  • E 400-499: stabilizatory, emulgatory, substancje zagęszczające
  • E 500-599: spulchniacze
  • E 600-699: wzmacniacze smaku i zapachu

Dodatki te występują praktycznie w każdym produkcie. W zależności od tego, do której grupy należą, spełniają określone zadania, jak np. poprawa smaku lub aromatu danej potrawy. W przypadku substancji konserwujących mają one zapobiec zepsuciu się produktu. Często są dodawane w celu przedłużenia ich przydatności do spożycia., np. do mięs, nabiału czy ryb. 

Czy dodatek E jest bezpieczny, czy szkodliwy?
Każda substancja, która kryje się pod symbolem E została przebadana i sprawdzona pod względem szkodliwości na organizm. Są to założenia unijnej dyrektywy, które muszą być spełnione, aby dany składnik mógł znaleźć się w produkcie. Za przeprowadzenie badań, a następnie naniesienie nowego składnika do spisu chemicznych dodatków do żywności odpowiada Komitet Naukowy Technologii Żywności Unii Europejskiej. Składniki są zarówno dodawane, jak i usuwane z listy. Często zdarza się, że w trakcie badań określony składnik był bezpieczny dla organizmu, natomiast skutki uboczne pojawiły się później. Dlatego warto podchodzić z dystansem do „bezpiecznych” dodatków. W tabelkach przedstawiamy kilka przykładów nieszkodliwych oraz szkodliwych substancji dodatkowych ukrytych pod symbolem E. 

Rzadko czytamy etykiety. Szczególnie tyczy się  to produktów, które uwielbiamy. Nie ma w tym nic dziwnego, nie chcemy wiedzieć, że coś, co nam smakuje i jesteśmy do tego przyzwyczajeni, może szkodzić naszemu zdrowiu. Pamiętajmy jednak, że okłamywanie samych siebie nic nie da, a lepiej wiedzieć co tak naprawdę spożywamy.  ✤

Podziel się wiedzą!