Przepis: Pesto z bazylii

Podziel się wiedzą!

 

Składniki:

• 60g świeżych listków bazylii (= 2 doniczki bazylii)

• 2 ząbki czosnku

• 35g orzeszków piniowych

• 60g startego parmezanu lub innego twardego sera

• 70- 80ml oliwy z oliwek

• sól, pieprz według uznania

Przygotowanie:

Listki bazylii umyć i dobrze wysuszyć. Czosnek obrać. Wszystkie składniki (oprócz oliwy) zmiksować blenderem lub utrzeć dobrze w moździerzu. Dalej miksując, wlewać cienkim strumieniem oliwę. Gotowe pesto przełożyć do słoiczka i z góry zalać małą ilością oliwy. (Dzięki temu, pesto będzie się dłużej przechować, ok. miesiąca). Słoik zakręcić i wstawić do lodówki. Pesto można również zamrozić.

Marcin z Wrocławia

Podziel się wiedzą!