Przepis: Pesto z bazylii

Podziel się wiedzą!

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

 

Składniki:

• 60g świeżych listków bazylii (= 2 doniczki bazylii)

• 2 ząbki czosnku

• 35g orzeszków piniowych

• 60g startego parmezanu lub innego twardego sera


Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

• 70- 80ml oliwy z oliwek

• sól, pieprz według uznania

Przygotowanie:

Listki bazylii umyć i dobrze wysuszyć. Czosnek obrać. Wszystkie składniki (oprócz oliwy) zmiksować blenderem lub utrzeć dobrze w moździerzu. Dalej miksując, wlewać cienkim strumieniem oliwę. Gotowe pesto przełożyć do słoiczka i z góry zalać małą ilością oliwy. (Dzięki temu, pesto będzie się dłużej przechować, ok. miesiąca). Słoik zakręcić i wstawić do lodówki. Pesto można również zamrozić.

Marcin z Wrocławia

Podziel się wiedzą!