Recepta na szczęście

Podziel się wiedzą!

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Jedzenie dostarcza rozkoszy podniebieniu i pobudza zmysły. W zależności od upodobań smakuje nam słodkie, słone,  ciepłe, orzeźwiające, delikatne, puszyste, ostre lub aromatyczne. Wraz z jedzeniem odczuwamy coraz większą rozkosz, ale tak naprawdę mózg zaczyna produkować dopaminę jeszcze zanim zaczniemy jeść. To właśnie ona sprawia, że w oczekiwaniu na posiłek kubki smakowe zaczynają “wariować”. Co ciekawe, niektóre potrawy potrafią wpłynąć na samopoczucie również po posiłku!

Małże
Są naładowane witaminą B12. Badania dowiodły, że niski poziom tej witaminy może być przyczyną złego samopoczucia, a nawet prowadzić do depresji. Przeprowadzono je na grupie osób, które miały niski poziom witaminy B12 i brały leki przeciwdepresyjne. Dopiero po codziennej suplementacji zauważono poprawię samopoczucia respondentów. Pamiętaj, że zastrzyku energii mogą dodać Ci również konserwy czy zupy zawierające małże. Poza tymi mięczakami, warto również wprowadzić do swojego jadłospisu inne owoce morza oraz ryby, takie jak pstrąg czy łosoś. Z pewnością zauważysz poprawę!

Orzechy i nasiona
Orzechy włoskie i nasiona lnu są bogate w kwas alfa-linolenowy. Zaobserwowano, że niski poziom ALA (czyli kwasu alfa-linolenowego) zmniejsza również poziom dopaminy, substancji chemicznej, która odpowiada za uczucie radości. Poza tym ma wpływ podwyższenie poziomu serotoniny, która z kolei hamuje gniew i agresję. Co za tym idzie – osoby, których dieta zawiera ALA są mniej narażone na depresję!

Rzodkiewka 
Bez względu, na to czy warzywo weźmiesz ze sklepowej półki, czy kupisz od rolnika, z pewnością pozytywie wpłynie na Twój dzień. Rzodkiewka i jej ostry smak stymuluje uwalnianie dopaminy oraz noradrenaliny. 


Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Granat
Picie soku z nasion tego owocu obniża ciśnienie krwi oraz zmniejsza uczucie stresu i lęku. Wystarczy przez 2 tygodnie, codziennie spożywać szklankę soku, żeby zaobserwować pozytywne zmiany!

Jogurty i kefiry
Przeprowadzono badania na grupie kobiet, które dwa razy dziennie jadły jogurt probiotyczny. Po 3 tygodniach, w ramach badań, kobietom przedstawiono drastyczne zdjęcia, aby sprawdzić ich reakcję. Jak się okazało – zareagowały zdecydowanie łagodniej, niż osoby, które nie spożywały jogurtów. Ponadto badani znacznie lepiej reagowali na stresowe sytuacje w ciągu dnia. Z czego to wynika? Jelito i mózg “porozumiewają się” ze sobą za pośrednictwem nerwu błędnego, dzięki czemu mogą rozprzestrzeniać informacje. Jednak pamiętaj, by kupować jogurty probiotyczne, które zawierające żywe kultury bakterii!

Grzyby shiitake
Zawierają selen i magnez, dzięki czemu koją nerwy. Poza tym są naładowane witaminą B3, czyli niacyną. Warto wspomnieć, że to właśnie niacyna wpływa pozytywnie na pracę układu nerwowego. Poza działaniem uspakajającym, pomaga radzić sobie ze stresem, a nawet ułatwia zasypianie.

Czekolada
O tym produkcie oczywiście nie mogliśmy zapomnieć. Czekolada zawiera cynk i selen, które wpływają pozytywnie na nastój. Wystarczy kawałek czekolady, aby organizm zaczął produkować endorfinę. Pamiętaj jednak, że najlepsza jest ta najciemniejsza z dużą ilością kakao!

Morele
Zawierają witaminę B6, która zmniejsza skłonności do depresji, szczególnie u osób starszych. To nie wszystko – ten owoc zawiera również przeciwutleniacze, beta-karoten, luteinę oraz zeaksantynę, które wpływają na poprawę samopoczucia. ❅

Podziel się wiedzą!