Przepis miesiąca: krem z dyni

Podziel się wiedzą!

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Składniki: 

  • Pół małej dyni (obrać i pokroić w dużą kostkę)
  • 4 małe ziemniaki (obrać i pokroić w dużą kostkę)
  • 4 marchewki (obrać i pokroić w dużą kostkę)
  • korzeń pietruszki (obrać i pokroić w dużą kostkę)
  • ćwiartka selera
  • kawałek pora
  • natka pietruszki (posiekać)
  • skrzydło indyka
  • 1cm papryczki chili (posiekać)
  • 1cm imbiru (posiekać)

Przyprawy:

sól, świeżo mielony pieprz, majeranek, suszona mięta

Przygotowanie:

Do garnka wrzucamy skrzydełko indyka, zalewamy  wodą  i  podgotowujemy przyprawiając po paru minutach solą i pieprzem. Następnie wrzucamy warzywa – seler, por, marchewkę, dynię, korzeń pietruszki, ziemniaki. Gotujemy doprawiając majerankiem i suszoną miętą, aż warzywa zmiękną. 

Wyjmujemy skrzydło indyka oraz wrzucamy posiekany imbir i chili. Gotujemy chwilę na wolnym ogniu, po czym ściągamy z gazu i blendujemy całość na krem. Zupę należy podawać z groszkiem ptysiowym i świeżo posiekaną natką pietruszki.

Podziel się wiedzą!