Przepis: kurczak słodko-kwaśny

Podziel się wiedzą!

Składniki:

  • 1/2 szklanki świeżego soku z pomarańczy
  • 6 łyżek białego octu winnego
  • 1/4 szklanki miodu
  • 2 łyżki posiekanego czosnku
  • 1 łyżka pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 0,5 kg piersi z kurczaka
  • 8 liści sałaty
  • 3/4 szklanki rzodkiewki
  • 3/4 szklanki pasków z ogórka
  • 1/4 szklanki prażonych orzeszków ziemnych
  • 1 limonka

Przygotowanie:

Połącz w garnku sok pomarańczowy, ocet, miód, czosnek, pieprz, sól. Zagotuj na małym ogniu. Gotuj do zgęstnienia około 4 min. W międzyczasie podsmaż na patelni kurczaka (pierś lub posiekany w kostkę) razem z czosnkiem i na koniec dodaj do sosu w garnku i gotuj jeszcze chwile. Gotowe danie umieść na liściach sałaty i przystrój warzywami. ❀

Jagoda z Lublina

Podziel się wiedzą!