Przepis kulinarny: szaszłyki z grilla

Podziel się wiedzą!

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Składniki:   

2 filety z kurczaka ok. 40 dkg, 25 dkg boczku wędzonego, 1 czerwona papryka, 2 cebule, 1 mała cukinia.

Marynata: 

4 łyżki oleju, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżka musztardy, 1 łyżka miodu, sok z jednej cytryny, sól, pieprz.

Przygotowanie:

Filety pokroić w kostkę wielkości ok. 4 cm,  przełożyć do miski, dodać zmiażdżony czosnek i pozostałe przyprawy na marynatę. Wszystko razem wymieszać. Pozostawić w lodówce na  2-3 godziny, aby mięso się zamarynowało. W międzyczasie  pokroić  pozostałe składniki:  boczek wędzony i czerwoną paprykę  w kostkę, cebulę i cukinię w plastry. Gdy filety się zamarynują, nakłuwać na patyczki do szaszłyków kolejno: plaster cukinii, filet, plaster cebuli, boczek, papryka i znów cukinia, filet, cebula… aż do końca patyczka. Grillować po ok.7 minut z każdej strony. Podawać z pieczywem ciemnym lub jasnym.

Krystyna z Katowic

Podziel się wiedzą!