Składniki:
2 filety z kurczaka ok. 40 dkg, 25 dkg boczku wędzonego, 1 czerwona papryka, 2 cebule, 1 mała cukinia.
Marynata:
4 łyżki oleju, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżka musztardy, 1 łyżka miodu, sok z jednej cytryny, sól, pieprz.
Przygotowanie:
Filety pokroić w kostkę wielkości ok. 4 cm, przełożyć do miski, dodać zmiażdżony czosnek i pozostałe przyprawy na marynatę. Wszystko razem wymieszać. Pozostawić w lodówce na 2-3 godziny, aby mięso się zamarynowało. W międzyczasie pokroić pozostałe składniki: boczek wędzony i czerwoną paprykę w kostkę, cebulę i cukinię w plastry. Gdy filety się zamarynują, nakłuwać na patyczki do szaszłyków kolejno: plaster cukinii, filet, plaster cebuli, boczek, papryka i znów cukinia, filet, cebula… aż do końca patyczka. Grillować po ok.7 minut z każdej strony. Podawać z pieczywem ciemnym lub jasnym.
Krystyna z Katowic
