Przepis: ciasto marchewkowe

Podziel się wiedzą!

Składniki: 

• 1,5 szklanki startej marchewki (ok. 3-4 marchewki) 

• 1,5 szklanki mąki 

• 4 jajka 

• 1 szklanka oleju 

• 1 szklanka cukru lub cukru pudru

• 1 łyżeczka proszku do pieczenia 

• 1 płaska łyżeczka sody 

• 1 łyżeczka cynamonu 

• 1 łyżeczka przyprawy do piernika 

• 1 łyżka cukru wanilinowego 

• 1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich 

• pół łyżeczki soli 

Przygotowanie:

Marchewkę trzemy na tarce o drobnych oczkach, odciskamy sok. Orzechy włoskie kroimy lub łamiemy na małe kawałki. Piekarnik nastawiamy na 180°C.

Ciasto: Jajka ubijamy mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym przez ok. 3-4 minuty. Zaczynamy powoli dolewać olej – ciasto w trakcie mieszania wchłonie cały. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę. Dodajemy cynamon oraz przyprawę do piernika. Ciasto powinno być gęste. Na końcu wsypujemy odciśniętą marchewkę i orzechy. Mieszamy, bierzemy formę (najlepiej tortownicę o śr. 26cm) natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i pieczemy je ok. 45-55 min.Ciasto marchewkowe podajemy posypane cukrem pudrem. ✿

Karolina z Wrocławia

Podziel się wiedzą!