Składniki:
• 1,5 szklanki startej marchewki (ok. 3-4 marchewki)
• 1,5 szklanki mąki
• 4 jajka
• 1 szklanka oleju
• 1 szklanka cukru lub cukru pudru
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 płaska łyżeczka sody
• 1 łyżeczka cynamonu
• 1 łyżeczka przyprawy do piernika
• 1 łyżka cukru wanilinowego
• 1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich
• pół łyżeczki soli
Przygotowanie:
Marchewkę trzemy na tarce o drobnych oczkach, odciskamy sok. Orzechy włoskie kroimy lub łamiemy na małe kawałki. Piekarnik nastawiamy na 180°C.
Ciasto: Jajka ubijamy mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym przez ok. 3-4 minuty. Zaczynamy powoli dolewać olej – ciasto w trakcie mieszania wchłonie cały. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę. Dodajemy cynamon oraz przyprawę do piernika. Ciasto powinno być gęste. Na końcu wsypujemy odciśniętą marchewkę i orzechy. Mieszamy, bierzemy formę (najlepiej tortownicę o śr. 26cm) natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i pieczemy je ok. 45-55 min.Ciasto marchewkowe podajemy posypane cukrem pudrem. ✿
Karolina z Wrocławia
