Przepis: ciasto marchewkowe

Podziel się wiedzą!

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Składniki: 

• 1,5 szklanki startej marchewki (ok. 3-4 marchewki) 

• 1,5 szklanki mąki 

• 4 jajka 

• 1 szklanka oleju 

• 1 szklanka cukru lub cukru pudru

• 1 łyżeczka proszku do pieczenia 

• 1 płaska łyżeczka sody 


Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

• 1 łyżeczka cynamonu 

• 1 łyżeczka przyprawy do piernika 

• 1 łyżka cukru wanilinowego 

• 1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich 

• pół łyżeczki soli 

Przygotowanie:

Marchewkę trzemy na tarce o drobnych oczkach, odciskamy sok. Orzechy włoskie kroimy lub łamiemy na małe kawałki. Piekarnik nastawiamy na 180°C.

Ciasto: Jajka ubijamy mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym przez ok. 3-4 minuty. Zaczynamy powoli dolewać olej – ciasto w trakcie mieszania wchłonie cały. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę. Dodajemy cynamon oraz przyprawę do piernika. Ciasto powinno być gęste. Na końcu wsypujemy odciśniętą marchewkę i orzechy. Mieszamy, bierzemy formę (najlepiej tortownicę o śr. 26cm) natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i pieczemy je ok. 45-55 min.Ciasto marchewkowe podajemy posypane cukrem pudrem. ✿

Karolina z Wrocławia

Podziel się wiedzą!