farmacja_ból gardła_zima

Przekąski na ból gardła

Podziel się wiedzą!

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Jeżeli tradycyjna woda z solą nie działa, a po lekach nie odczuwasz ulgi w gardle, to może nadszedł czas na zastosowanie jeszcze jednego rozwiązania. Przedstawiamy kilka potraw, które sprawią, że przełykanie kawałków jedzenia będzie mniej bolesne podczas infekcji gardła!

Lukrecja
Łatwo dostępne cukierki do ssania zawierające lukrecję z pewnością złagodzą bolesne gardło oraz pomogą w walce z kaszlem. Badania dowiodły, że lukrecja pozytywnie wpływa na złagodzenie nieprzyjemnego uczucia drapania.

Szałwia
Wystarczy odrobina suszonych liści zaparzonych w kubku ciepłej wody lub nawet misce z zupą, aby odczuć ulgę. Szałwia pomaga w stanach zapalnych i od wieków była stosowana do złagodzenia różnego rodzaju bólu. Badania dowodzą, że połączenie szałwii z jeżówką w postaci spray’u/rozpylacza ma takie samo zastosowanie jak powszechne środki lecznicze. 

Lody
Coraz częściej, szczególnie na Zachodzie, zaraz po zabiegu usunięciu migdałów, pacjentowi podawane są lody. Zimne potrawy pomagają uśmierzyć ból, a kremowa konsystencja wzmacnia ten efekt. Teraz zjedzenie porcji ulubionych lodów może okazać się idealnym usprawiedliwieniem przy bolącym gardle. 


Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Banany
Owoc ten zasługuje szczególnie na uwagę, ze względu na łatwość w przełykaniu. Poza tym banany są naładowane witaminą C, która jest sprzymierzeńcem w walce z przeziębieniem. Najlepiej je spożywać w temperaturze pokojowej lub schłodzone prosto z  lodówki!

Ugotowana kapusta
Warzywo, które jest wypełnione po brzegi antyoksydantami pozwoli Ci uwolnić się od przeziębienia czy grypy. Możesz podsmażyć kawałki kapusty z dodatkiem oliwy z oliwek oraz kurkumą, aby wspomóc organizm w walce z chorobą. 

Ugotowana marchew
Podsmażona, gotowana na parze lub pieczona wręcz idealnie wpływa na poprawę odporności, a to wszystko za sprawą witaminy A! Dodatkowo marchew zawiera naturalne barwniki, takie jak beta-karoten, który poprawi wygląd Twojej skóry. Przy okazji zyskasz na samopoczuciu w środku ponurej jesieni lub oblodzonej zimy! 

Herbata
Klasyczne lekarstwo, herbatki w wielu smakach – z kofeiną lub bez – mogą uśmierzyć ból i wspomóc Twój organizm w walce z chorobą. Zaparz zieloną lub czarną herbatę, a następnie dodaj odrobinę rumianku oraz imbir. Zobaczysz jak w łatwy sposób obniżysz stres, zwiększysz koncentrację, a co najważniejsze rozprawisz się z przeziębieniem.

Miód
Każdy z nas jest świadomy tego, że pyszny i słodki miód jest skutecznym lekarstwem zarówno w walce z przeziębieniem jak i samym kaszlem. Można go dodać do herbaty, pić z samą wodą lub z mlekiem i dodatkami. Nie zapomnij o tym cudownym i naturalnym lekarstwie. 

Pamiętajmy, że same potrawy nas nie wyleczą. Warto nimi wspomóc leki wypisane przez lekarza lub doradzone przez farmaceutę. Z pewnością nasze przeziębienie nie będzie tak długie i silne, a my dodamy energii organizmowi w walce z chorobą.  ✤

farmacja_ból gardła_zima
Podziel się wiedzą!