Produkty niebezpieczne dla cery

Podziel się wiedzą!

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Ogórki kiszone, napoje gazowane, a nawet nabiał – to wszystko może pogarszać wygląd Twojej skóry. Upewnij się na jakie produkty spożywcze uważać, by zachować piękną cerę.

Produkty spożywcze wpływają nie tylko na obwód w pasie, ale również na wygląd cery. Wiele z nich pobudza wydzielanie sebum, zatyka pory lub uczula. Nie chodzi jednak o to, by nic nie jeść – wystarczy ograniczyć spożywanie niektórych produktów podczas problemów skórnych.

Słodycze

Złej sławy cukru nie trzeba nikomu przedstawiać. W nadmiarze sprzyja przetłuszczaniu skóry oraz powstawaniu wyprysków. Odgrywa też rolę w procesach starzenia – uwalnia wolne rodniki oraz niszczy włókna kolagenu i elastyny. Efekt? Skóra traci jędrność i elastyczność.

Nadmiar soli

Sól wpływa na zatrzymywanie wody w organizmie. To powoduje, że nawilżenie skóry jest nieprawidłowe, co widać gołym okiem – matowieje i wygląda na zmęczoną. Sól przy okazji zaostrza zmiany trądzikowe i stany zapalne. 

Ostre przyprawy

Co prawda przyspieszają metabolizm i wspomagają odchudzanie, ale istnieje też druga strona medalu. Prócz tego, że często uczulają, to mają tendencję do zaostrzania zmian trądzikowych i pobudzają produkcję sebum. Lepiej nie przesadzać z ich ilością.

Napoje gazowane

Bardzo często zawierają duże ilości cukru, co już brzmi źle. Same w sobie przyczyniają się jednak do nadmiernego wydzielania sebum, co ostatecznie zatyka pory i powoduje wypryski. Efektem końcowym są zmiany zapalne skóry.


Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Pomidory i ogórki kiszone

W nadmiarze mają tendencję do uczulania. Na skórze mogą pojawiać się zaczerwienienia oraz drobna wysypka. Ponadto cera traci blask, staje się matowa i szorstka. 

Ziarna i rośliny strączkowe

Zawierają lektyny, które mogą przysporzyć sporo problemów. Zaburzają metabolizm cynku oraz blokują enzym odpowiedzialny za rozpuszczanie białek. To sprzyja zatykaniu porów oraz stanom zapalnym skóry.

Nabiał

Mleko, sery i jogurty

One również zaburzają metabolizm cynku, co stymuluje rozwój trądziku. Ponadto zawierają niewielką ilość estrogenu, który powoduje wypryski na skórze. Z nabialem w diecie lepiej nie przesadzać.

Owoce morza

O ile spożywanie ryb jest dobrym pomysłem, to sprawa morskich skorupiaków wygląda już inaczej. Powodują zatykanie się porów skóry. A zatkane pory to większe ryzyko trądziku.

Tłuszcze roślinne

Zawierają zbyt dużą ilość kwasów tłuszczowych Omega-6. Co to oznacza? Zaburzony zostaje stosunek pomiędzy Omega-3 a Omega-6, co ostatecznie może prowadzić do zablokowania porów oraz stanów zapalnych. Ważna jest odpowiednia proporcja w diecie.

Na cerę zły wpływ ma też oczywiście alkohol oraz kawa, która mimo swoich dobroczynnych właściwości, w nadmiarze powoduje szarzenie skóry oraz jej przesuszenie. Warto mieć na uwadze, że nie ma sensu wprowadzać specjalnych diet, bo szybko okaże się, że większość produktów szkodzi skórze i nic nie można jeść. Podczas problemów dermatologicznych warto tylko na jakiś czas zrezygnować z niektórych przekąsek, by organizm doszedł do siebie, a cera stała się piękniejsza. Zresztą – każda skóra reaguje inaczej. ✿

Podziel się wiedzą!