Poznaj olej z pestek arbuza!

Podziel się wiedzą!

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Często usuwamy pestki z owocu, nie zdając sobie sprawy z dobroci jakie się w nich kryją. Olej z pestek arbuza powstaje z nieprażonych pestek. Dzięki temu, że nasiona składają się z dużej ilości tłuszczu, łatwo z nich wydobyć ten drogocenny produkt.

Pestki są najpierw suszone i kruszone, a na końcu wyciskane przez prasę. Uzyskany produkt bogaty  jest w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6 oraz omega-9. Ma szerokie spektrum zastosowania, nie tylko leczniczo. Może być również stosowany w kuchni, jak i w kosmetyce.

Dlaczego warto go używać?

Olej ma lekką konsystencję, delikatny smak i zapach, oraz słomkowy kolor. Nienasycone kwasy tłuszczowe, karotenoidy oraz fitosterole pozytywnie wpływają na stan zdrowia. Uzupełnia zapotrzebowanie na białko w diecie wegańskiej, jest także idealnym dodatkiem do zimnych potraw ze względu na niepowtarzalny smak.

Zdrowie

Olej posiada silne właściwości przeciwzapalne, zwiększa akumulację glikogenu co jest istotne w walce z cukrzycą typu 2. Podobne jak pestki dyni,  pestki arbuza zaliczają się do nasion o działaniu przeciwpasożytniczym. Jest bezpiecznym oraz delikatnym środkiem wspomagającym walkę z tasiemcem, owsikami czy glistami. Posiada właściwości antyoksydacyjne, duże ilości związków o charakterze przeciwutleniaczy, które chronią komórki, białka i DNA przed atakami wolnych rodników, dzięki czemu zmniejszają ryzyko nowotworów.


Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Układ pokarmowy

Olej działa ochronnie na komórki wątroby. Po podaniu szczurom toksycznego dla wątroby związku czterochlorku węgla, a następnie dawek oleju przez 10 dni, zaobserwowano wyraźny spadek we krwi poziomu enzymów wątrobowych, które są wskaźnikiem niewydolności narządu. Aktywność oleju z pestek arbuza jest porównywalna do działania sylimaryny – związku znanego z ochronnego działania na wątrobę. Leczy wrzody przewodu pokarmowego. Badania na szczurach wykazały, że ekstrakt z pestek arbuza jest skuteczny w leczeniu wrzodów żołądka porównywalnie do standardowych leków. Jego pozytywny wpływ może być spowodowany hamowaniem wydzielania soków i enzymów trawiennych oraz działaniem ochronnym na komórki.

Naturalny suplement

Za sprawą zawartej w pestkach kukurbocyny, przyczynia się do zmniejszenia ciśnienia krwi w organizmie. To jednak nie jedyne cenne związki:

  • cytrullina – substancja naturalnie występującą w pestkach, która wykazuje działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne, rozszerzające naczynia krwionośne; poprawiające wytrzymałość mięśni, zwiększające ich wydolność tlenową i wysiłkową.
  • źródło minerałów (magnezu, manganu, fosforu, cynku, żelaza, miedzi, potasu) – pierwiastki wpływają na prawidłowe funkcjonowanie serca, układu odpornościowego, wyglądu skóry i pracy mózgu.
  • retinol (karotenoid pełniący funkcję witaminy A) – poprawia zdrowie oczu, niezbędny do prawidłowego widzenia 
  • witaminy z grupy B (niacyna, kwas foliowy, tiamina, ryboflawina, wit B6) – dbają o układ nerwowy i odporność organizmu.
  • witaminę C – o działaniu antyoksydacyjnym
  • jest skuteczny w zwalczaniu bakterii i grzybów, m.in. Escherichia coli i Candida albicans. Jego aktywność porównuje się do leków, np. klotrimazolu i gentamycyny.

Kosmetologia

Olej z pestek arbuza, może być bezpośrednio stosowany na skórę. Korzystnie wpływa na cerę, głęboko ją nawilża i odżywia, a przede wszystkim, dzięki obecności antyoksydantów, przeciwdziała starzeniu i poprawia jędrność  skóry. To dlatego występuje w wielu preparatach przeciwzmarszczkowych. Ponadto ma lekką konsystencję, nie zatyka porów, szybko się wchłania i łagodzi podrażnienia. Olej można stosować na skórę dzieci, zamiast oliwki. Jest świetnym rozwiązaniem w pielęgnacji włosów i skóry głowy. Polecany dla osób mających problemy z ich wypadaniem. Za sprawą obecnych kwasów tłuszczowych oraz selenu przywraca blask, odżywia kolor i przede wszystkim nawilża oraz regeneruje suche i zniszczone włosy. ✴︎

Aneta Szarek

Podziel się wiedzą!