Poznaj najlepsze witaminy i produkty spożywcze na odporność!

Podziel się wiedzą!

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Wraz z chłodami rośnie ryzyko wystąpienia przeziębień i nasilenia chronicznych dolegliwości. Aby uniknąć tych nieprzyjemnych konsekwencji, każdy powinien wzmocnić układ odpornościowy i spożywać wystarczającą ilość witamin i minerałów. Tylko po jakie produkty sięgnąć?

Owoce

Zacznij jeść więcej jesiennych owoców znanych np. z polskich wsi. Jabłka, gruszki, śliwki, pigwy – to prawdziwe magazyny witamin, które pomagają układowi odpornościowemu przed długimi, zimnymi miesiącami.

Warzywa

Nie mniej przydatne są jesienne warzywa, zwłaszcza teraz. Pieczone, gotowane, w formie gulaszów, zapiekanek… Jest tyle możliwości oraz form podania!

Aronia

Aronia jest przydatna w celu poprawy kondycji naczyń krwionośnych. Ponadto świetnie radzi sobie z blaszkami miażdżycowymi – zmniejsza ryzyko zawału serca.

Rokitnik

Jest bogaty w witaminę C i może być spożywany na kilka sposobów – jako jagoda / owoc, nalewka lub herbata. Oprócz witaminy C, rokitnik zawiera wiele przydatnych minerałów, które są korzystne dla procesów metabolicznych zachodzących w organizmie. Doskonale sprawdza się w przypadku problemów żołądkowych i chorobie wrzodowej.


Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Żurawina

Jako środek ostrożności podczas osłabienia odporności, żurawina może być spożywana z miodem i serem – zawiera mnóstwo witaminy C. Ta mieszanka została stworzona na ponury jesienny poranek!

Kalina

Ta wspaniała jagoda jest bardzo przydatna w leczeniu chorób narządów wewnętrznych. Wystarczy przetrzeć owoce i rozpuścić je we wrzątku. Jest szczególnie polecana w przypadku zatkanego nosa lub pierwszych objawów bólu gardła.

Nabiał

Produkty mleczne są dobre dla naszego organizmu – pozytywnie wpływają na układ odpornościowy. Ludzie, którzy nie tolerują laktozy, mogą zamiennie spożywać specjalny jogurt w kapsułkach, jednak jest mniej skuteczny niż produkty fermentowane.

Olej rybny

Starym sposobem poprawy odporności organizmu jest olej rybny. Dzisiaj lekarze ponownie przepisują go, aby zapobiec różnym chorobom. Jest niezwykle przydatny dla dzieci w wieku szkolnym.

Naturalne suplementy

Oprócz zdrowego odżywiania, mimo wszystko warto sięgnąć po suplementy witaminowe, najlepiej te naturalne, ponieważ lepiej się wchłaniają. Dlaczego? Pożywienie może nie dostarczyć wszystkich niezbędnych składników, a suplementy są standaryzowane i dają gwarancję odpowiednich dawek witamin oraz mikroelementów – uzupełnią zdrową dietę. Wysokiej jakości produkty powinny zawierać niezbędne witaminy, antyoksydanty, kwas foliowy, kilkadziesiąt mikroelementów, minerałów, w tym te „krytyczne’”, czyli selen i chrom, w łatwo przyswajalnej recepturze. Warto zerknąć na skład przed zakupem – taka dawka cennych składników będzie wręcz zbawienna w okresie jesienno zimowym. ✤

Podziel się wiedzą!