Poznaj fenomen miodu manuka!

Podziel się wiedzą!

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Pochodzi z Nowej Zelandii, potrafi  zdziałać  cuda  z  organizmem człowieka  i  zatrząsnął  rynkiem zdrowia. O czym mowa? Oczywiście o  miodzie  manuka!  Niewielki słoiczek skrywa bombę unikalnych właściwości  prozdrowotnych, które podbiły Europę. W czym tkwi fenomen  miodu,  o  którym ostatnio coraz częściej się mówi?

 Krzew manuka jest charakterystyczny dla wysp Nowej Zelandii oraz południowo-wschodniej Australii. Pszczoły rdzennie zamieszkujące tereny Nowej Zelandii nie potrafiły produkować miodu. Stało się to możliwe dopiero wtedy, gdy pierwsi osadnicy przywieźli europejskie gatunki owadów na wyspy. Właśnie wtedy okazało się, że z kwiatów manuka można pozyskiwać miód, choć początkowo produkt nie cieszył się uznaniem. Specyficzny, ziemisty smak spowodował, że tylko nieliczni trzymali go na swoich kuchennych pułkach. Jednak w pewnym momencie  zaobserwowano  coś zaskakującego – bydło, które zjadało niechciany przez ludzi miód przestało chorować…

Skład

Miody manuka zawierają cukry, kwasy organiczne,  enzymy  oraz  cząstki  stałe, np.  pyłek  pszczeli.  Cukry  pochodzenia naturalnego  są  najlepszym  substratem energetycznym  dla  mięśni.  Ponadto wspomagają pracę mózgu. Z kolei pyłek pszczeli zawiera dużą ilość ważnych aminokwasów. Magia miodów manuka polega jednak na zawartości dwóch  składników  aktywnych  –  DHA (dihydroksyacetonu) oraz MGO (methylglyoxalu). Szczególnie ten drugi związek posiada bardzo silne właściwości antyoksydacyjne oraz antybakteryjne, dzięki czemu ułatwia zachowanie równowagi mikrobiologicznej organizmu. Krzew manuka ma charakterystyczny skład nektaru, dlatego w żadnym innym produkcie nie ma tak wysokiego stężenia MGO, jak w miodach z Nowej Zelandii. 


Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Właściwości

O wyjątkowych właściwościach krzewu manuka Maorysi wiedzieli już od dawna. Żuli młode pędy oraz pili napar z nasion, by leczyć biegunkę i czerwonkę. Z kolei herbaty z liści idealnie sprawdzały się w leczeniu gorączki oraz dolegliwości przewodu moczowego. Ciekawe właściwości miała też kora. Wywar sprawdzał się w przypadku zaparć i kolek, a także uśmierzał obrzęki i pomagał w zasypianiu. Nic dziwnego, że miód manuka przejął od krzewu mnóstwo unikalnych możliwości.

Miód ma silne właściwości antybakteryjne, co zainteresowało naukowców. Wykonali nawet szereg badań z udziałem bakterii Desulfobrio indonensis, Helicobacter pylori, Staphylococcus aureus oraz Escherichia coli. Wyniki były zdumiewające, ponieważ ten pszczeli produkt niezwykle skutecznie hamował rozrost kolonii drobnoustrojów wielu rodzajów. Co ciekawe – podczas innych badań wpływał pozytywnie na florę bakteryjną jelit, dzięki czemu sprawdzał się podczas leczenia zaburzeń funkcjonowania układu pokarmowego. Miód manuka stymulował rozwój dobrych bakterii probiotycznych i hamował rozrost szkodliwych drobnoustrojów. 

Działania antyoksydacyjne

Dlaczego właściwości przeciwutleniające są tak ważne? Ponieważ to właśnie one pozwalają utrzymać zdrowie komórek i zapewnić poprawne funkcjonowanie wszystkich narządów. Podczas kolejnych badań okazało się, że miód manuka zmniejsza poziom uszkodzeń DNA i niweluje spustoszenie w organizmie, za które odpowiadają reaktywne formy tlenu. Efekt? Organizm staje się bardziej odporny na choroby nowotworowe, wszelkie infekcje i dłużej pozostaje w dobrej formie. 

Oczywiście istnieje szereg regulacji, które zezwalają na używanie nazwy „manuka” na etykiecie. Miód musi być pozyskiwany z krzewu na terenie Nowej Zelandii, mieć odpowiedni kolor, smak, zawartość składników, a nawet określoną przewodność. Tylko dzięki temu pacjent będzie miał pewność, że kupuje oryginalny  produkt,  który  ma  wyjątkowo dobroczynne działanie na jego organizm. Właśnie dlatego w ostatnim czasie tyle się słyszy o miodach manuka. Ich właściwości zostały docenione, a czy jest coś cenniejszego od zdrowia?

Podziel się wiedzą!