Poznaj 6 pasożytów które możesz znaleźć w swoim jedzeniu!

Podziel się wiedzą!

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Brudne owoce lub niedopieczone dania mogą zawierać nieproszonych gości – pasożyty. Po przedostaniu się do ludzkiego organizmu, te małe bezkręgowce potrafią zniszczyć organy wewnętrzne, wywoływać choroby, a nawet doprowadzić do śmierci. Co może się kryć w źle przyrządzonym obiedzie?

W dzisiejszych czasach pasożyty mają ułatwione życie. Globalizacja oraz dobrze rozwinięty transport sprawiają, że nawet do europejskich krajów dotarły produkty spożywcze z pasożytami. Co prawda duża ilość bezkręgowców ginie ze względu na niesprzyjające warunki środowiskowe, ale część z  nich  przystosowuje  się  i  zaczyna  się rozprzestrzeniać. Nawet w Polsce pasożyty czekają na żywiciela i szybko wykorzystają chwilę nieuwagi!

Taenia Solium

Tasiemiec, który może mierzyć nawet 10m długości. Larwy w postaci torbieli znajdują się w wieprzowinie. Wystarczy zjeść źle wypieczone mięso, by doszło do zarażenia. Tasiemiec zadomawia się w ludzkich jelitach i zaczyna gwałtownie rosnąć. Konkuruje o jedzenie, dlatego najczęstszym objawem choroby jest utrata wagi.

Toxoplasma gondii

To pierwotniak, który zaraża ludzi i zwierzęta. Większość chorych nawet nie wie, że ma w sobie nieproszonego gościa. Pasożyt potrafi przebywać w uśpieniu przez całe życie swojego żywiciela. Problemy pojawiają np. u kobiet w ciąży. Toxoplasma przenika przez łożysko i uszkadza płód. 

Trichinella spiralis


Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Paskudny pasożyt, który dostaje się do organizmu  wraz  z  surową  lub niedogotowaną wieprzowiną i dziczyzną. Zakażone  mięso  zawiera  torbiele z larwami – są niewidoczne dla oka, dlatego trudno je zauważyć. Po spożyciu pasożyt wykluwa się, rośnie i produkuje tysiące larw, które podróżują po całym ciele człowieka, trafiając ostatecznie do mięśni. Tam larwy otorbiają się i pozostają w uśpieniu wywołując ból oraz osłabienie. 

Opisthorchiidae

Larwy przywry dostają się do organizmu człowieka po zjedzeniu zarażonej ryby. Zamrożenie mięsa lub ugotowanie niszczy pasożyta. Marynowanie, suszenie, solenie oraz wędzenie niestety nie. Larwy przywry zmieniają się w dorosłe osobniki oraz zagnieżdżają w wątrobie, pęcherzyku żółciowym i przewodach żółciowych. Są w stanie wywołać choroby nowotworowe. 

Ascaris spp.

Glizda ludzka może dorastać nawet do 35cm! Jest najczęściej spotykanym pasożytem wśród ludzi, a do zarażenia dochodzi poprzez zanieczyszczone jedzenie i złe nawyki higieniczne. W układzie pokarmowym człowieka z jaj wylęgają się larwy, które  wraz  z  krwią  podróżują  do  płuc. Wywołują kaszel, skąd trafiają do gardła, zostają połknięte i w jelitach zmieniają się w dorosłe osobniki. Ich ilość może być tak duża, że ostatecznie układ pokarmowy staje się niedrożny!

Trypanosoma Cruzi

To pierwotniak wywołujący chorobę Chagasa. Pasożyt jest związany z chrząszczami Triatomine, które w nocy piją krew z kącików ust. Ich kał bywa zakażony, skąd pasożyt dostaje się przez ranę do ludzkiego ciała. Najnowsze doniesienia mówią, że chorobę Chagasa mogą wywołać soki owocowe i trzcina cukrowa zakażone kałem chrząszczy. Pasożyt rozwija się w ludzkim organizmie całe lata. Ostatecznie uszkadza serce oraz układ pokarmowy, co doprowadza do śmierci.

Dokładne mycie owoców i warzyw, unikanie spożywania surowego mięsa i higiena – to najlepsze sposoby na ucieczkę przed pasożytami. Warto zastanowić się dwa razy, podczas zbyt szybko przyrządzanego obiadu…

Podziel się wiedzą!