Olej z pestek malin. Naturalny filtr UV!

Podziel się wiedzą!

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

alina zwyczajna jest krzewem owocowym osiągającym zwykle około 1,5-2 m wysokości. Jej pędy są pokryte szczelinowatymi kolcami. Roślina ta kwitnie od maja do czerwca, a jej srebrzystoszare kwiaty chętnie oblatywane są przez pszczoły. Owoce dojrzewają w drugiej dekadzie lipca i owocują do późnej jesieni. Niepozorne owoce są złożone z małych pestkowców z ziarenkiem w środku. To właśnie z tych ziaren, a właściwie pestek otrzymuje się, za pomocą tłoczenia na zimno -olej nierafinowany.

Stanowi on bogate i niezastąpione źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych (omega 3 oraz omega 6). Zawarte w oleju z pestek malin kwasy tłuszczowe – linolowy i linolenowy – należą do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które należy dostarczać organizmowi, zarówno wewnętrznie (dieta oparta na oleju lnianym, rybach, orzechach, produktach bogatych w kwasy omega 3 i omega 6), jak i zewnętrznie (np. stosując wspomniany olej). 

Ponadto, ten produkt zawiera wysoki poziom karotenoidów, alfa i gamma tokoferolu oraz kwasu elagowego o właściwościach przeciwrakowych. Działa przeciwalergicznie, nawilżająco, przeciwzapalnie. Olej z pestek malin, to niezwykle bogate źródło składników odżywczych, które zbawiennie wpływają na poprawę stanu zniszczonych włosów, skóry i paznokci, pobudzają regenerację skóry, wspomagają gojenie się ran oraz działają przeciwzaskórnikowo. Olej stanowi zasobną, spożywczą skarbnicę wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz związków antyutleniających, z których warto wymienić tokoferole, fitosterole oraz bioflawonoidy. 

Właściwości kosmetyczne:

  • idealny dla skóry suchej ze skłonnością do podrażnień i dojrzałej. Poprawia miękkość i gładkość skóry przy jednoczesnym zmniejszeniu utraty wody przez naskórek,
  • podczas stosowania zwiększa się produkcja kolagenu oraz elastyny i tym samym wygładzają się zmarszczki,
  • zapewnia skórze ochronę przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB. Naturalny filtr 28-50 SPF,
  • chroni skórę przed utratą wody,
  • stosowany na skórę dobrze się wchłania. Może być on również stosowany jako dodatek do kosmetyków,
  • olej z malin to zastrzyk witamina C,
  • uzupełnia wszelkie niedobory witamin z grupy B, jak B1, B2, B6 oraz kwasu foliowego,
  • wyrównuje koloryt skóry i niweluje niewielkie przebarwienia,
  • pomaga w zwalczaniu objawów egzemy, łuszczycy i AZS,
  • witamina E, jako silny antyoksydant, wspomaga zachowanie młodego wyglądu, chroniąc komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Dlatego też w kosmetyce często zwana jest witaminą młodości.

Olejek z pestek malin jest idealny dla różnych typów skóry: normalnej, wrażliwej, dojrzałej, trądzikowej, tłustej oraz mieszanej.

Sposób użycia:

Olejek ten należy aplikować bezpośrednio w niewielkich ilościach (kilka kropli), delikatnie rozcierając go na wilgotnej skórze. Co ciekawe, olej z pestek malin dobrze się wchłania i nie pozostawia uczucia tłustej skóry po zastosowaniu. Podczas letniego sezonu powinien znaleźć się w każdej kosmetyczce. ✴︎

Autor: Aneta Szarek

Podziel się wiedzą!