Olej z ogórecznika – kosmetyk i suplement

Podziel się wiedzą!

Olej z ogórecznika słynie ze swojego kojącego działania, przez co chętnie jest wykorzystywany w kosmetyce oraz jako suplement diety. Dostarcza naszemu organizmowi niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Warto jednak wspomnieć, że Ogórecznik lekarski pochodzi z krajów basenu Morza Śródziemnego. W Polsce roślina ta jest uznawana za chwast. Co istotne, coraz więcej ludzi się dowiaduje o jej zdrowotnych właściwościach, a jej stosowanie jako ziele z roku na rok staje się popularniejsze. Suszony ogórecznik lekarski można zaparzać jak herbatkę. Kwitnie pięknymi, drobnymi kwiatkami w kolorze błękitu, które zupełnie nie przypominają żółtych kwiatów dobrze nam znanego ogórka, którego mylnie przywodzi na myśl nazwa tej rośliny. Każda z części ogórecznika, od włochatej łodygi aż po kwiaty w kształcie gwiazdki, jest wykorzystywana w tradycyjnym lecznictwie. 

Swoje rewelacyjne właściwości, olej z ogórecznika zawdzięcza bogatej zawartości kwasu gammalinolenowego (bogate źródło kwasów Omega-6), flawonoidów, garbników, kwasów organicznych, soli mineralnych i saponin. Taki skład sprawia, że ogórecznik aplikowany zewnętrznie wygładza, ujędrnia oraz rozjaśnia skórę, przywraca jej elastyczność i redukuje zaczerwienienia. Z kolei spożywanie oleju znacząco zmniejsza reakcje zapalne, które są podstawą licznych schorzeń, m.in. chorób serca, cukrzycy, niektórych nowotworów czy chorób autoagresywnych, np. reumatoidalnego zapalenia stawów. Natomiast z uwagi na wysoką zawartość witaminy E wykazuje działanie profilaktyczne przeciwko rozwojowi nowotworów jelita i prostaty, zapobiega miażdżycy naczyń krwionośnych, chorobom układu krążenia oraz chorobom neurodegeneracyjnym, takim jak choroba Alzheimera i Parkinsona. Obniża także stres oksydacyjny.

Właściwości:

  • oczyszcza organizm ze zbędnych produktów przemiany materii,
  • reguluje poziom cholesterolu we krwi,
  • pobudza nerki, jest lekko moczopędny,
  • oczyszcza i nawilża skórę,
  • łagodzi stany łuszczycowe, odmrożenia i oparzenia,
  • środek bakteriobójczy,
  • przeciwzapalny, stosowany do leczenia trądziku, czyraków, wybroczyn, trudno gojących się ran i świądu skóry,
  • wpływa na układ hormonalny – zalecany kobietom przechodzącym menopauzę,
  • wspiera funkcjonowanie układu nerwowego oraz mózgu,
  • poprawia układ krążenia i zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej,
  • wzmacnia odporność,
  • łagodzi objawy kaszlu, pomagając przy chrypce i zmniejsza uczucie ucisku w klatce piersiowej,
  • może skutecznie leczyć choroby przyzębia,
  • wspiera leczenie zapalenia i uszkodzenia błon śluzowych żołądka, jelit, jamy ustnej oraz przełyku,
  • zmniejsza dyskomfort związany z PMS, endometrozą i zwłóknieniami piersi,
  • olej z ogórecznika pomaga w zachowaniu naturalnego koloru, zapobiegając przedwczesnemu siwieniu.

Olej z ogórecznika można stosować jako suplement diety, pijąc łyżeczkę dziennie, przed posiłkiem. Można także dodawać go np. do sałatek i surówek. Warto zapamiętać, że olej z ogórecznika powinien być przechowywany w ciemnym naczyniu, a po otwarciu – w lodówce. Minusem oleju z ogórecznika jest fakt, że nie należy spożywać go w dużych ilościach, gdyż odznacza się on wysoką zawartością kwasów tłuszczowych z rodziny omega-6, które spożywane w nadmiarze tracą korzystne właściwości, wykazując działanie stymulujące produkcję prozapalnych cytokin. Maksymalna ilość oleju z ogórecznika, którą można spożyć na dobę, jest 1,2 g, co odpowiada 1/5 łyżeczki do herbaty! Warto pamiętać, aby nie przekraczać zalecanej i dopuszczalnej do spożycia dobowej dawki tego oleju, gdyż może to wywołać skutek odwrotny do oczekiwanego.

Aneta Szarek

Podziel się wiedzą!