Olej z rokitnika idealnie sprawdza się w dolegliwościach układu pokarmowego. Pozytywnie działa też na skórę – nawilżając ją i nadając elastyczności pomaga zredukować zmarszczki. Poza tym korzystnie wpływa na obniżenie wysokiego poziomu cholesterolu i na nadciśnienie.
Rokitnik należy do rodziny oliwnikowatych. Występuje na obszarze od północno – zachodniej Europy aż po wschodni kraniec Azji. Można go spotkać w niedalekiej odległości od mórz oraz rzek. Pomarańczowe owoce pojawiają się tuż przed zimą. Przypominają w smaku ananas, dlatego potocznie rokitnik nazywany jest „syberyjskim ananasem”.
Z powodu znacznej zawartości witamin i substancji biologicznie aktywnych jego owoce od dawana wykorzystywane są w ludowej medycynie, kuchni i przez branżę kosmetyczną. Posiada dobroczynne właściwości, a jedną z najbardziej charakterystycznych jest wysoka zawartość witaminy C. Poza tym jest naturalną bombą witaminową bogatą w witaminy: P, C, B, K, A, E, prowitaminę D, karoten, garbniki, cukry, kwasy organiczne oraz makro- i mikroelementy, takie jak żelazo, bor, mangan i wiele innych. Odżywiają one organizm oraz pobudzają go do regeneracji.
Olej z rokitnika powstaje z nasion lub pulpy owocowej w procesie tłoczenia na zimno. Charakteryzuje go pomarańczowo-czerwony, intensywny kolor oraz owocowy zapach.
Właściwości
Ma działanie zbawiennie dla całego organizmu i pomaga w walce z wieloma dolegliwościami i chorobami:
- antyoksydacyjny i antyrakowy;
- na przeziębienie;
- na układ krążenia – obniża ciśnienie krwi;
- zapobiega chorobie niedokrwiennej serca;
- przeciwdziała rozwojowi miażdżycy oraz zawałom serca;
- zmniejsza dolegliwości reumatyczne – uśmierza ból i sztywnienie stawów;
- obniża poziom cholesterolu LDL;
- ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne;
- pomocny przy leczeniu stanów zapalnych śluzówek (aft, zapaleniu pochwy);
- zapobiega anemii;
- wspomaga leczenie hemoroidów;
- w kosmetyce – wykorzystując go do masażu, wygładza skórę, nadając jej zdrowy wygląd i wyrównując jej koloryt;
- pomocny w chorobie wrzodowej dwunastnicy i żołądka;
- sprawdzi się też w walce ze zgagą i niestrawnościami;
- idealny przy odmrożeniach, bliznach, oparzeniach, uszkodzeniach skóry po radioterapii oraz trudno gojących się ranach;
- zewnętrznie nałożony na włosy zapobiega ich wypadaniu, rozdwajaniu się końcówek, ma działanie przeciwłupieżowe, nadaje włosom połysk;
- ze względu na swój intensywny kolor jest dodawany do wielu kosmetyków np. samoopalaczy;
- przy chorobach jelit – można też stosować go w formie dodatku do lewatywy;
- posiada alkaloid serotoniny, uważany powszechnie za hormon młodości z racji swych zdolności opóźniania procesów starzenia się organizmu;
- zawiera kwasy organiczne: jabłkowy, winny, szczawiowy, bursztynowy – zapobiegają i osłabiają toksyczny wpływ lekarstw i promieni rentgenowskich na organizm człowieka;
- aplikowany na skórę chroni naturalną warstwę lipidową skóry przed utratą wody i nadmiernym przesuszeniem. Szybko się wchłania, nie pozostawiając przy tym tłustego filmu;
- posiada właściwości uśmierzające ból.
Dawkowanie i przeciwwskazania
U zdrowych osób częste spożywanie oleju rokitnikowego nie daje negatywnych efektów. Powinien być dawkowany w ilości kilku kropel przed każdym posiłkiem. Natomiast, nie jest polecany dla osób cierpiących na stany zapalne trzustki i wątroby oraz kamicę żółciową i ostre zapalenie woreczka żółciowego. ❄︎
Aneta Szarek
