Olej rokitnikowy dla zdrowia i urody

Podziel się wiedzą!

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Olej z rokitnika idealnie sprawdza się w dolegliwościach układu pokarmowego. Pozytywnie działa też na skórę – nawilżając ją i nadając elastyczności pomaga zredukować zmarszczki. Poza tym korzystnie wpływa na obniżenie wysokiego poziomu cholesterolu i na nadciśnienie.

Rokitnik należy do rodziny oliwnikowatych. Występuje na obszarze od północno – zachodniej Europy aż po wschodni kraniec Azji. Można go spotkać w niedalekiej odległości od mórz oraz rzek. Pomarańczowe owoce pojawiają się tuż przed zimą. Przypominają w smaku ananas, dlatego potocznie rokitnik nazywany jest „syberyjskim ananasem”.

Z powodu znacznej zawartości witamin i substancji biologicznie aktywnych jego owoce od dawana wykorzystywane są w ludowej medycynie, kuchni i przez branżę kosmetyczną. Posiada dobroczynne właściwości, a jedną z najbardziej charakterystycznych jest wysoka zawartość witaminy C. Poza tym jest naturalną bombą witaminową bogatą w witaminy: P, C, B, K, A, E, prowitaminę D, karoten, garbniki, cukry, kwasy organiczne oraz makro- i mikroelementy, takie jak żelazo, bor, mangan i wiele innych. Odżywiają one organizm oraz pobudzają go do regeneracji.

Olej z rokitnika powstaje z nasion lub pulpy owocowej w procesie tłoczenia na zimno. Charakteryzuje go pomarańczowo-czerwony, intensywny kolor oraz owocowy zapach. 

Właściwości 

Ma działanie zbawiennie dla całego organizmu i pomaga w walce z wieloma dolegliwościami i chorobami: 

  • antyoksydacyjny i antyrakowy;
  • na przeziębienie;
  • na układ krążenia – obniża ciśnienie krwi; 
  • zapobiega chorobie niedokrwiennej serca; 
  • przeciwdziała rozwojowi miażdżycy oraz zawałom serca;
  • zmniejsza dolegliwości reumatyczne – uśmierza ból i sztywnienie stawów;
  • obniża poziom cholesterolu LDL;
  • ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne;
  • pomocny przy leczeniu stanów zapalnych śluzówek (aft, zapaleniu pochwy);
  • zapobiega anemii;
  • wspomaga leczenie hemoroidów;
  • w kosmetyce – wykorzystując go do masażu, wygładza skórę, nadając jej zdrowy wygląd i wyrównując jej koloryt;
  • pomocny w chorobie wrzodowej dwunastnicy i żołądka;
  • sprawdzi się też w walce ze zgagą i niestrawnościami;
  • idealny przy odmrożeniach, bliznach, oparzeniach, uszkodzeniach skóry po radioterapii oraz trudno gojących się ranach; 
  • zewnętrznie nałożony na włosy zapobiega ich wypadaniu, rozdwajaniu się końcówek, ma działanie przeciwłupieżowe, nadaje włosom połysk;
  • ze względu na swój intensywny kolor jest dodawany do wielu kosmetyków np. samoopalaczy;
  • przy chorobach jelit – można też stosować go w formie dodatku do lewatywy;
  • posiada alkaloid serotoniny, uważany powszechnie za hormon młodości z racji swych zdolności opóźniania procesów starzenia się organizmu;
  • zawiera kwasy organiczne: jabłkowy, winny, szczawiowy, bursztynowy – zapobiegają i osłabiają toksyczny wpływ lekarstw i promieni rentgenowskich na organizm człowieka;
  • aplikowany na skórę chroni naturalną warstwę lipidową skóry przed utratą wody i nadmiernym przesuszeniem. Szybko się wchłania, nie pozostawiając przy tym tłustego filmu; 
  • posiada właściwości uśmierzające ból.                                                                                                                                                                                

Dawkowanie i przeciwwskazania

U zdrowych osób częste spożywanie oleju rokitnikowego nie daje negatywnych efektów. Powinien być dawkowany w ilości kilku kropel przed każdym posiłkiem. Natomiast, nie jest polecany dla osób cierpiących na stany zapalne trzustki i wątroby oraz kamicę żółciową i ostre zapalenie woreczka żółciowego. ❄︎

Aneta Szarek

Podziel się wiedzą!