Olej lniany – złoto wśród olejów

Podziel się wiedzą!

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Siemię lniane, czyli po prostu nasiona lnu, znano już w starożytności. Stosowane były przez Greków i Rzymian. Nawet praojciec medycyny, czyli Hipokrates, zalecał stosowanie oleju lnianego przy niektórych chorobach i stanach zapalnych. Natomiast Mahatma Gandhi opisywał siemię lniane jako sposób na zdrowie. Olej lniany tłoczony jest z nasion lnu. Po przeprowadzeniu wielu badań z użyciem oleju lnianego można śmiało potwierdzić iż nasi przodkowie mieli rację w jego zachwalaniu.

Najważniejszą jego zaletę stanowią tłuszcze, których jest aż 45%. Nie są to jednak tłuszcze, których powinniśmy się bać, ponieważ w ich skład wchodzą przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3 oraz Omega-6. To właśnie dzięki tym kwasom jednonienasyconym w naszym organizmie dochodzi do obniżenia poziomu „złego” cholesterolu LDL, przy jednoczesnym zwiększeniu wskaźnika „dobrego” cholesterolu HDL. 

Zaliczający się do nienasyconych kwasów tłuszczowych kwas alfa-linolenowy (ALA) jest podstawowym źródłem kwasu DHA, będącego bardzo ważnym składnikiem mózgu. Niski poziom DHA związany jest ze zmianami nastroju, utratą pamięci, problemami ze wzrokiem i występowaniem schorzeń neurologicznych. Dlatego właśnie spożywanie oleju lnianego pomaga w przypadku postępujących schorzeń mózgu. Jest również skutecznym środkiem przy pojawiających się zdrętwieniach i mrowieniach kończyn. Spowalnia procesy takich chorób jak choroba Alzheimera i Parkinsona.

Olej z lnu jest również bogaty w witaminę E, która odpowiada za działanie antyoksydacyjne, przeciwdziała bezpłodności oraz starzeniu się organizmu. Witamina ta jest bardzo częstym składnikiem wielu kremów nawilżających i przeciwzmarszczkowych. Dlatego często spotkamy się z określeniem jej jako witaminy młodości. 

Wszechstronne zastosowanie

  • Odchudzanie – olej lniany wspiera utrzymanie prawidłowych ruchów w układzie pokarmowym poprawiając trawienie. Dzięki takim właściwościom, nasz organizm pozbywa się zbędnych kilogramów, a przy okazji wydala z organizmu toksyny. Pamiętajmy, że utrzymanie układu pokarmowego w dobrej kondycji jest kluczowym elementem utraty wagi i prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Ta zaleta oleju została również wykorzystana w znanej diecie dr Budwiga i w połączeniu z innymi składnikami jest stosowana jako naturalne lekarstwo. Warto po olej z lnu sięgnąć również przy problemach w zaparciach. 
  • Na włosy – stosowanie go bezpośrednio na włosy sprawi, że włosy będą bardziej nawilżone i błyszczące, a przy tym będą szybciej rosły. Olejowanie włosów powinno stosować się co najmniej 2 razy w tygodniu, nakładając go na włosy na noc i związując w warkocz. Rano należy umyć włosy delikatnym szamponem.
  • Antycellulitowy – nasz sojusznik w walce z cellulitem, a to wszystko za sprawą tego, że wpływa na zwiększenie produkcji kolagenu w organizmie. Niestety z biegiem lat, produkcja kolagenu w naszym organizmie maleje, co odbija się na kondycji naszej skóry i jest dobrze widoczne w postaci cellulitu. Dlatego stosowanie oleju z lnu wewnętrznie oraz zewnętrznie wpłynie pozytywnie na naszą skórę i poprawi jej kondycję oraz witalność. Dodatkowo zostaną zminimalizowane zmiany skórne, ciemne plamy, obrzęki i zmarszczki.

Warto pamiętać 

  • Dla prawidłowego funkcjonowania organizmu ludzkiego, stosunek spożywanych kwasów Omega-3 do Omega-6 powinien wynosić 1:1.
  • Z uwagi na szczególne właściwości oleju lnianego, nie należy go stosować do smażenia. 
  • Używany na zimno, stanowi idealny dodatek do sałatek, sosów, gotowanych jarzyn i innych potraw. 
  • Jest znakomitym rozwiązaniem dla osób odchudzających się i dbających o sylwetkę, ponieważ usprawnia procesy spalania tkanki tłuszczowej i zapobiega jej odkładaniu.❖

Autor: Aneta Szarek

Podziel się wiedzą!