Nowoczesne metody walki z cholesterolem

Podziel się wiedzą!

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Cholesterol ma wpływ na powstawanie blaszki miażdżycowej, co ostatecznie staje się przyczyną zatkania tętnic i grozi zawałem serca. Czy można zapobiec przedwczesnej śmierci?

Zawał serca co roku zabija około 90 tys. Polaków, choć nawet 80-procentom zgonów można zapobiec kontrolując poziom cholesterolu we krwi. Cholesterol ma wpływ na powstawanie blaszki miażdżycowej, co ostatecznie staje się przyczyną zatkania tętnic. Mowa tu oczywiście o tzw. „złym cholesterolu”, czyli LDL. HDL nie jest groźny, choć istotny jest również odpowiedni stosunek pomiędzy tymi frakcjami. Poziom LDL podnoszą przede wszystkim tłuszcze trans, czyli nienasycone kwasy tłuszczowe, powstałe w skutek utwardzenia olejów roślinnych. Można je spotkać choćby w margarynie, chipsach, ciastach czy słodyczach, ale negatywny wpływ ma też częste spożywanie czerwonego mięsa. Na szczęście nowoczesne terapie pozwoliły już stworzyć skuteczne metody walki z wysokim poziomem niebezpiecznego cholesterolu.

Statyny

Obecnie to najważniejsze leki ukierunkowane na walkę z nieprawidłowym poziomem cholesterolu. Śmiało można powiedzieć, że stanowią pierwszą linię frontu. Te związki mają też inne działanie: zmniejszają liczbę udarów mózgu i nagłych zawałów kończących się zwykle zgonem. W 2012 roku zespół lekarzy z Tajwanu ustalił nawet, że u pacjentów, którym przepisywano stałe dawki statyn, odnotowano istotnie zredukowane ryzyko wystąpienia demencji w pięcioletnim okresie w porównaniu z pacjentami, którzy statyn nie zażywali. Z kolei w 2013 roku onkolodzy z USA stwierdzili, iż statyny hamują podział komórek nowotworowych w przypadku raka jelita grubego. Postęp medycyny pozwolił wynaleźć pochodną statyn, która jest jeszcze skuteczniejsza i bezpieczniejsza.

Zaskakujący ekstrakt z czerwonych drożdży ryżu

W 1975 r. w Japonii naukowcy Endo i wsp. wyizolowali z czerwonych drożdży ryżu chińskiego tzw. Monakolinę K. Co to takiego? Fitostatyna, którą pozyskuje się właśnie z czerwonego ryżu poddanego fermentacji grzybem Monascus purpureus. Związek utrzymuje prawidłowy poziom lipidów (LDL cholesterolu, HDL cholesterolu i trójglicerydów). Działanie Monakoliny opiera się na hamowaniu aktywności reduktazy HMG-CoA, czyli enzymu wątrobowego, regulującego ilość syntetyzowanego cholesterolu. Swoją drogą – jej skuteczność potwierdził też Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności, który podkreślił rolę Monakoliny K w prewencji chorób sercowo-naczyniowych. Wprowadzenie do codziennej diety produktów lub suplementów zawierających Monakolinę K jest więc ważnym elementem ochrony serca i układu krążenia.

O serce i układ krwionośny można zadbać z użyciem naturalnych metod. Nowoczesne terapie otwierają nowe możliwości, dzięki czemu dłużej można żyć pełnią życia. ✴︎

Podziel się wiedzą!