Seler, którego prawidłowa nazwa brzmi Seler zwyczajny (Apium graveolens), jest warzywem należącym do rodziny selerowatych (Apiaceae). Na samym wstępie należy zaznaczyć, że ta roślina jest bogatym źródłem antyoksydantów , minerałów i witamin, takich jak witamina K, C czy B6 oraz potasu i kwasu foliowego! Seler od wieków był znany, jako roślina wspomagające obniżanie ciśnienia krwi i jak się okazuje – na tym nie kończą się jego lecznice właściwości.
Obniża cholesterol
Badania dowodzą, że seler pomaga utrzymać cholesterol na prawidłowym poziomie, a tym samym wpływa na kondycję serca. Roślina zwiera wyjątkowy związek chemiczny (3-N-butylphthalide), który obniża m.in. poziom hormonu stresu we krwi. Naukowcy z Zakładu Farmakologii na Uniwersytecie w Singapurze przeprowadzili eksperyment na szczurach, w celu sprawdzenia właściwości tego związku chemicznego. Jak się okazało, po 8 tygodniach karmienia szczurów dietą wysokotłuszczową, grupa której był podawany dodatkowo ekstrakt z selera, miały we krwi zdecydowanie niższy poziom lipidów, w porównaniu ze szczurami, które tego ekstraktu nie otrzymywały. Jakby tego było mało – seler ma bardzo dobry wpływ również na wątrobę. Poprawia funkcjonowanie enzymów wątrobowych i lipidów we krwi, co jest szczególnie dobrą wiadomością dla osób z problemami.
Przeciwdziała stanom zapalnym
Seler zawiera antyoksydanty oraz polisacharydy, które są związkami przeciwzapalnymi – zwłaszcza przeciwutleniacze, takie jak flawonoidy czy polifenole. To pozytywnie wpływa na stan zdrowia, zwłaszcza u osób starszych, a przy tym wspomaga walkę z wolnymi rodnikami. Stany zapalne są często przyczyną przewlekłych chorób, takich jak rak czy choroby serca.
Zapobiega wrzodom
To jedna z właściwości selera, o której być może nie wiesz! W 2010 roku zostały opublikowane wyniki badań, które dowodzą, że seler zawiera specjalny ekstrakt etanolu, który wpływa na ochronę błony śluzowej przewodu pokarmowego, zwłaszcza przy chorobie wrzodowej. Ze względu na składniki chemiczne, takie jak flawonoidy, taniny, olejki eteryczne i alkaloidy, które kontrolują poziom uwalnianego kwasu żołądkowego, zwiększa ochronę błony śluzowej. Może to pomóc w zmniejszeniu lub nawet zapobieganiu powstawaniu bolesnych owrzodzeń.
Wspiera walkę z rakiem
Seler pochodzi z tej samej rodziny co marchew, koper, pietruszka i pasternak zawierające ochronne związki chemiczne zwane poliacetylami. Zmniejszają one toksyczność, a nawet ryzyko powstawania raka m.in. piersi, jelita cienkiego czy białaczki. Jest to spowodowane wzmocnieniem odporności, co sprzyja w walce z ogniskiem chorobowym. Szereg przeprowadzonych badan dowodzi, że poliacetyle wykazują wiele ciekawych aktywności biologicznych, przeciwzapalnych, przeciwnowotworowych oraz przeciwbakteryjnych. ❅