Najlepsze produkty przeciwzapalne, po które warto sięgnąć

Zapalenie może być zarówno dobre, jak i złe. Z jednej strony pomaga Twojemu organizmowi bronić się przed infekcjami. Z drugiej strony – przewlekłe zapalenie może prowadzić do choroby. Stres, niski poziom aktywności i pokarmy potęgujące stany zapalne mogą jeszcze bardziej zwiększyć to ryzyko. Jednak badania sugerują, że niektóre produkty spożywcze mogą pomóc w zmniejszeniu przewlekłego stanu zapalnego. Oto najciekawsze z nich.

Jagody

Jagody zawierają przeciwutleniacze zwane antocyjanami. Związki te mają działanie przeciwzapalne, które mogą zmniejszyć ryzyko chorób. Jednym z ciekawszych wyborów są jagody aronii – są niskokaloryczne, ale zarazem zawierają dużo wartości odżywczych, ponieważ są bogate w błonnik, witaminę C i mangan. Zaledwie 1 porcja (28 gramów) jagód aronii dostarcza następujących składników odżywczych:

  • kalorie: 13
  • białko: 2 gramy
  • tłuszcze: 0 gram
  • węglowodany: 12 gramów
  • błonnik: 2 gramy
  • witamina C: 10% dziennego zapotrzebowania
  • mangan: 9% dziennego zapotrzebowania
  • witamina K: 5% dziennego zapotrzebowania

Jagody aronii dostarczają również kwas foliowy, żelazo oraz witaminy A i E. Dodatkowo są doskonałym źródłem korzystnych przeciwutleniaczy. Związki te pomagają chronić komórki przed potencjalnie szkodliwymi cząsteczkami zwanymi wolnymi rodnikami. Owoce są szczególnie bogate w antocyjany, które nadają jagodom ich charakterystyczny kolor – od ciemnoniebieskiego do czarnego. Aronia wykazała również lepszą aktywność przeciwutleniającą w porównaniu z pięcioma innymi jagodami.

Warto wiedzieć, że wszystkie dobroczynne właściwości aronii posiadają nie tylko owoce, ale również ich ekstrakty czy przetwory. Te pierwsze można znaleźć nawet w cukierkach, które są wygodne w użyciu i można mieć je zawsze przy sobie. Bardzo ważne jest jednak, aby sięgać po produkty wysokiej jakości z ekstraktem naturalnym – tylko wtedy można liczyć na pozytywne właściwości tych ciekawych jagód.

Tłuste ryby

Są doskonałym źródłem białka i długołańcuchowych kwasów tłuszczowych omega-3, kwasu eikozapentaenowego (EPA) i dokozaheksaenowego (DHA).

Chociaż wszystkie rodzaje ryb zawierają niektóre kwasy tłuszczowe omega-3, te tłuste należą do najlepszych źródeł:

  • łosoś
  • sardynki
  • Śledź
  • makrela
  • anchois

Brokuły

Są niezwykle pożywne. To warzywo krzyżowe, obok kalafiora, brukselki czy jarmużu. Badania wykazały, że spożywanie dużej ilości warzyw kapustnych wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem chorób serca i raka.

Awokado

Jest pełne potasu, magnezu, błonnika i zdrowych dla serca jednonienasyconych tłuszczów. Zawiera również karotenoidy i tokoferole, które są związane ze zmniejszonym ryzykiem raka. Jedno z badań wysokiej jakości obejmowało 51 osób dorosłych z nadwagą – ci, którzy jedli awokado przez 12 tygodni, mieli zaobserwowaną redukcję markerów zapalnych interleukiny 1 beta (IL-1β) i CRP.

Zielona herbata

Prawdopodobnie słyszałeś, że zielona herbata jest jednym z najzdrowszych napojów, jakie możesz pić. Badania wykazały, że picie zielonej herbaty wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem chorób serca, raka, choroby Alzheimera, otyłości i innych schorzeń. Wiele jego zalet wynika z właściwości przeciwutleniających i przeciwzapalnych, zwłaszcza z substancji zwanej 3-galusanem epigallokatechiny (EGCG).❅