Mięta to nie tylko remedium na ból brzucha, które według wierzeń wywodzi się z greckiej nimfy. To również sposób na ładną linię i detoks organizmu. Co warto wiedzieć o tej niesamowitej roślinie i dlaczego trzeba ją jeść?
Nazwa mięty wywodzi się z mitologii greckiej. Hades miał w podziemiach kochankę, nimfę Mintho. Jednak jego żona, Persefona, była tak zazdrosna, że ostatecznie pan podziemia zamienił kochankę w roślinę, by ta nie musiała doświadczać gniewu Persefony. Według wierzeń tym sprytnym sposobem, dzięki Minthe, ludzie zyskali miętę – roślinę od wszystkiego. Rzymianie doceniali zioło za cudowny wpływ na ludzki mózg oraz skuteczność w walce z migrenami. Z kolei Egipcjanie chętnie używali jej w procesie balsamowania zwłok, by w połączeniu z innymi składnikami zapewniała długowieczność. Dzisiaj można rozróżnić przede wszystkim dwa rodzaje mięty – tą dziko rosnącą, która ma nieco ostry smak, oraz cenioną przez zielarzy uprawną miętę pieprzową – to właśnie ta ma cudowny zapach, odświeża, pobudza i ma najlepsze walory smakowe.
Śmiało można powiedzieć, że to popularne zioło jest wręcz wszechstronne. Leczy wiele dolegliwości, znakomicie sprawdza się w roli przyprawy, a przetwory, takie jak syropy, świetnie smakują po dodaniu do wody i urozmaicą wiele deserów. W jaki zaskakujący sposób można wykorzystać miętę?
Idealna na rozluźnienie
Mentol obficie występujący w roślinie działa rozkurczowo i pomaga rozluźnić się się. Okłady zastosowane w obolałych miejscach szybko przyniosą ulgę. Przygotuj poniższe składniki:
- jedna szklanka soli morskiej,
- oliwa z oliwek,
- kilka kropli olejku eterycznego z mięty pieprzowej.
Wmasuj miksturę w obolałe miejsca, a następnie spłucz dokładnie wodą. Ulga gwarantowana.
Recepta na łupież
Mięta pobudza krążenie w skórze głowy, dlatego idealnie nadaje się do walki z łupieżem. Wystarczą dwa składniki:
- cydr
- olejek miętowy
Wystarczy dodać olejek do cydru i stosować zaraz po umyciu głowy szamponem, a następnie spłukać. Już po tygodniu powinny być widoczne pierwsze efekty.
Remedium na ból brzucha
Rozkurczowe właściwości mięty idealnie sprawdzają się w przypadku problemów trawiennych. Roślina odpręża mięśnie układu trawiennego oraz łagodzi skurcze, wzdęcia i kolki jelitowe. Popularne są herbaty miętowe ale w domowym zaciszu można przygotować też ciekawszą miksturę. Potrzebna będzie:
- woda mineralna, źródlana lub przefiltrowana o temperaturze pokojowej
- syrop miętowy z mięty pieprzowej
Syropy wysokiej jakości zawierają wszystkie cenne związki, znakomicie smakują oraz są znacznie szybsze w użyciu, niż przygotowanie herbaty. Podczas zakupu warto zwrócić uwagę na kilka szczegółów:
- dobry syrop jest niskosłodzony oraz nie zawiera konserwantów,
- powinien być uzyskany z mięty pieprzowej, ponieważ to właśnie ona posiada najwięcej prozdrowotnych właściwości,
- ekstrakt z mięty powinien znajdować się na pierwszej lub drugiej pozycji w składzie – tylko wtedy zagwarantuje skuteczność. Ponadto powinien być uzyskany z wody i liści, a nie zagęszczonych koncentratów,
- naturalny syrop wcale nie jest soczyście zielony, takie produkty lepiej odstawić na półkę, bo po co pić barwniki?
Szklanka wody wymieszana z łyżką naturalnego specyfiku nie tylko wspomaga trawienie, ale również znakomicie gasi pragnienie. Taki własnoręcznie zrobiony napój to jedna z lepszych rzeczy, jakie można podarować własnemu organizmowi każdego dnia.
Pomaga dbać o linię
Teraz mnóstwo osób próbuje zrzucić zimowe kilogramy, a mięta może w tym pomóc. Udowodniono, że zapach tej rośliny wpływa na ograniczenie nadmiernego apetytu, a spożywanie mięty, np. pod postacią przetworów jako syrop dodany do wody, optymalizuje przemianę materii. To idealny czas, by włączyć to zioło do codziennej diety – w końcu do wakacji jeszcze trochę zostało.
Na koniec pozostaje jeszcze pytanie – czemu mięta zawdzięcza swoje właściwości? Niepozorne, zielone listki zawierają w sobie mnóstwo lotnych olejków oraz cennych związków – witaminy A i C, karoten, rutynę, betainę, apigeninę oraz minerały. Dzięki temu roślina nie tylko orzeźwia i poprawia trawienie, ale również oczyszcza organizm, drogi żółciowe, niweluje nerwobóle oraz delikatnie wygasza stany zapalne. Ponadto miętę można spożywać na kilka sposobów, oto kilka ciekawych pomysłów:
Orzeźwiający koktail:
- 2 szklanki truskawek
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1/3 szklanki soku z cytryny
- 2,5 szklanki wody mineralnej
- kilka łyżek naturalnego syropu miętowego
Wszystkie składniki należy zmiksować lub zblendować i gotowe!
Miętowy hummus:
- szklanka świeżego lub mrożonego groszku
- 1/3 filiżanki masła sezamowego (dostępne w sklepach ze zdrową żywnością, lepszych marketach oraz dyskontach kuchni azjatyckiej)
- szczypta soli
- 1/4 szklanki liści mięty
Wszystkie składniki należy ze sobą zmiksować, a powstałą masę nałożyć na kromkę chleba.
Pobudzający shake:
- szklanka mleka migdałowego
- 1-2 łyżki naturalnego syropu miętowego
- bita śmietana i wiórki czekoladowe
Syrop wystarczy dodać do mleka migdałowego i całość dobrze wymieszać, a na wierzchu umieścić bitą śmietanę z czekoladą. Smacznego! ❀
