Kulinaria: Zupa dyniowa na pomarańczach

Podziel się wiedzą!

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Składniki:

  • 1, 5 kg dyni hokkaido
  • 1 litr wywaru z jarzyn
  • szklanka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • łyżeczka startego świeżego imbiru
  • szczypta pieprzu cayenne
  • śmietana kwaśna
  • posiekane uprażone pestki dyni
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Nieobraną dynię pokrój na mniejsze kawałki, ułóż na blasze, polej kilkoma łyżkami oleju, piecz w temp. 190 st. C, aż stanie się miękka (ok. 30–35 min). Przełóż do garnka, zalej bulionem i sokiem pomarańczowym. Dodaj imbir, zagotuj. Zmiksuj, dopraw solą, pieprzem i pieprzem cayenne. Podawaj z pestkami dyni oraz śmietaną.

Katarzyna z Bystrzycy

Podziel się wiedzą!