Kulinaria: ziemniak inaczej

Podziel się wiedzą!

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Składniki:

  • 4 ziemniaki
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 3 i 1/2 łyżki masła (solonego)
  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego
  • 1/4 szklanki maślanki
  • łyżeczka szczypioru i czosnku
  • 1 i 1/2 szklanki ugotowanych brokułów
  • 2 szklanki żółtego sera tartego (cheddar)
  • łyżka posiekanej cebuli
  • po pół łyżeczki: soli, pieprzu, koperku, papryki

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i piecz ziemniaki w naczyniu żaroodpornym przez godzinę. Po wystygnięciu przekrój je na pół. Usuń środek zostawiając samą skórkę i posmaruj ją od wewnątrz oliwą. Pulpę ziemniaczaną wymieszaj ze wszystkimi pozostałymi składnikami i powstałą masą napełnij wnętrze pozostawionych skórek. Całość zapiecz przez 25 minut.

Pani Mariola z Kopszywnicy 

Podziel się wiedzą!