Składniki 1 (chipsy):
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- łyżeczka ostrej papryki
- 1/4 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- chilli do smaku
- 12 tortilli
Składniki 2 (sos serowy):
- 100ml mleka 3,2%
- 50 ml śmietany 30%
- 250g sera topionego w plastrach (tostowe)
- 1/2 łyżeczki chilli
- 1 łyżeczka musztardy
- 1/2 łyżeczki soli i szczypta ostrej papryki w proszku
Przygotowanie:
Tortile pokroić w trójkąty i wymieszać ze sobą pozostałe składniki (1) do uzyskania aromatycznego oleju. Posmarować olejem kawałki tortilli z jednej strony i zapiec 5 minut w 180 stopniach (by były chrupkie). W rozgrzanym garnku połączyć składniki 2 i mieszać aż do roztopienia i połączenia.
Michał z Oławy
