Kulinaria: Walentynkowy hummus z pieczonych buraków

Podziel się wiedzą!

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Składniki:

  • 2 buraki
  • 250g ugotowanej ciecierzycy
  • 2 łyżki Tahiny
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • po 2 gałązki tymianku i kopru włoskiego
  • 1 liść laurowy
  • sól morska i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i upiecz w nim buraki pokrojone w talarki – skrop wcześniej oliwą, octem, dodaj czosnek, koper, tymianek, liść, dopraw solą i pieprzem (przykryj je folią i piecz 30-45 minut). Po ostygnięciu umieść buraki z przyprawami (bez liści laurowych) w mikserze i dodaj pozostałe składniki. Zmiel całość na pastę.

Anna z Drezdenkowa

Podziel się wiedzą!