Kulinaria: tajski kurczak z sosem orzechowym

Podziel się wiedzą!

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Sos orzechowy

  • 2 łyżki czerwonej pasty curry
  • 3/4 szklanki masła orzechowego
  • 1/4 szklanki cukru (lub erytrytolu)
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka soli, 2 łyżki octu, 3/4 szklanki wody

Marynata

  • 600g udka kurczaka
  • 1 łyżka proszku curry, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki czerwonej pasy curry
  • 1/4 szklanki mleka kokosowego

Przygotowanie:

Kurczaka wymieszaj z marynatą, odstaw na min. 20min (a najlepiej na całą noc). Podsmaż kurczaka na patelni z dodatkiem oleju (możesz go podać w formie szaszłyków). Sos: 3/4 szklanki mleka kokosowego podgrzej w garnku. Następnie dodaj wszystkie składniki sosu i mieszaj do rozpuszczenia i połączenia. Podawaj kurczaka z sosem oddzielnie do maczania.❖

Malwina z Częstochowy

Podziel się wiedzą!