Składniki:
- bulion warzywny
- wędzone żeberka / wędzony boczek
- surowej białej kiełbasy
- żur
- majeranek, sól, pieprz
- ząbek czosnku
- śmietanka 18% lub 30% (do zup i sosów)
Przygotowanie:
Przygotować bulion warzywny wraz z mięsem. Jeżeli wybrałeś wędzony boczek, to w trakcie gotowania, wyciągnij boczek i pokrój na drobną kostkę. Podsmaż na patelni. W osobnym garnku ugotuj białą kiełbasę, a następnie podsmaż. Do garnka z bulionem dodać żur i gotować przez ok. 10 minut. W międzyczasie dodać majeranek, czosnek oraz podsmażony boczek i kiełbasę. Do garnka można dodać również chrzan, który nada lekko ostry smak. Zupę odstawić z ognia. Dodać śmietanę i doprawić w razie potrzeby solą oraz pieprzem. Żurek najlepiej będzie smakował z ugotowanym jajkiem i pieczywem.
Katarzyna z Wrocławia
