Kulinaria: Sprawdzony żur wielkanocny

Podziel się wiedzą!

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Składniki:

  • bulion warzywny 
  • wędzone żeberka / wędzony boczek 
  • surowej białej kiełbasy 
  • żur 
  • majeranek, sól, pieprz 
  • ząbek czosnku 
  • śmietanka 18% lub 30% (do zup i sosów) 

Przygotowanie:

Przygotować bulion warzywny wraz z mięsem. Jeżeli wybrałeś wędzony boczek, to w trakcie gotowania, wyciągnij boczek i pokrój na drobną kostkę. Podsmaż na patelni. W osobnym garnku ugotuj białą kiełbasę, a następnie podsmaż. Do garnka z bulionem dodać żur i gotować przez ok. 10 minut. W międzyczasie dodać majeranek, czosnek oraz podsmażony boczek i kiełbasę. Do garnka można dodać również chrzan, który nada lekko ostry smak. Zupę odstawić z ognia. Dodać śmietanę i doprawić w razie potrzeby solą oraz pieprzem. Żurek najlepiej będzie smakował z ugotowanym jajkiem i pieczywem.

Katarzyna z Wrocławia

Podziel się wiedzą!