Składniki:
- 12,5 dag biszkoptów
- 10 dag ciemnej czekolady
- 10 dag masła
- 40 dag serka twarogowego
- 250 śmietanki kremówki
- 15 dag cukru pudru
- łyżeczka żelatyny
- 50 ml likieru miętowego
- mały pęczek świeżej mięty
Przygotowanie:
Masło rozpuść w garnku razem z czekoladą. Wymieszaj w misce z pokruszonymi herbatnikami. Masę wyłóż na dno tortownicy. Żelatynę namocz i odstaw, by napęczniała. Podgrzej razem z 50 ml śmietanki i rozpuść. Miętę zmiksuj z likierem. Łyżkę sera odłóż, resztę zmiksuj z cukrem pudrem i masą miętowo-likierową. Śmietankę ubij na sztywno i wymieszaj najpierw z rozpuszczoną żelatyną, a następnie z masą serową. Masę przełóż do tortownicy na kruchy spód i odstaw do lodówki, aby stężała. Sernik wyjmij z formy, przełóż na paterę, boki obłóż miętowymi czekoladkami.
Dagmara z Dobrzan
