Kulinaria: Sernik karaibski

Podziel się wiedzą!

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Składniki:

  • 12,5 dag biszkoptów
  • 10 dag ciemnej czekolady
  • 10 dag masła
  • 40 dag serka twarogowego
  • 250 śmietanki kremówki
  • 15 dag cukru pudru
  • łyżeczka żelatyny
  • 50 ml likieru miętowego
  • mały pęczek świeżej mięty

Przygotowanie:

Masło rozpuść w garnku razem z czekoladą. Wymieszaj w misce z pokruszonymi herbatnikami. Masę wyłóż na dno tortownicy. Żelatynę namocz i odstaw, by napęczniała. Podgrzej razem z 50 ml śmietanki i rozpuść. Miętę zmiksuj z likierem. Łyżkę sera odłóż, resztę zmiksuj z cukrem pudrem i masą miętowo-likierową. Śmietankę ubij na sztywno i wymieszaj najpierw z rozpuszczoną żelatyną, a następnie z masą serową. Masę przełóż do tortownicy na kruchy spód i odstaw do lodówki, aby stężała. Sernik wyjmij z formy, przełóż na paterę, boki obłóż miętowymi czekoladkami.

Dagmara z Dobrzan 

Podziel się wiedzą!