Składniki:
- 1 i 3/4 szklanki czekoladowych ciastek
- 7 łyżek cukru lub jego zamiennika (np. ksylitolu)
- 2 duże białka jaj (ubite)
- 1 i 1/4 szklanki mleka
- 2/3 szklanki chrupkiego masła orzechowego
- 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
- 1/2 szklanki białego serka / twarogu kanapkowego
- Starta czekolada mleczna do posypania i orzeszki (opcja)
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Pokrusz ciastka, wymieszaj z 3 łyżkami cukru i białkiem jaj, masą posmaruj blachę i zapiecz przez 10 minut. Mleko połącz w garnku z pozostałym cukrem, po rozpuszczeniu cukru dodaj masło orzechowe i aromat. Intensywnie wymieszaj i schłodź przez 30 minut. Mieszankę wymieszaj mikserem z twarożkiem kanapkowym, przelej masę na blachę, posyp orzeszkami, płatkami czekolady i zamroź przez 1 dzień.
Tomasz z Jarosławca
