Kulinaria: Lodowe ciasto z masła orzechowego

Podziel się wiedzą!

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Składniki:

  • 1 i 3/4 szklanki czekoladowych ciastek
  • 7 łyżek cukru lub jego zamiennika (np. ksylitolu)
  • 2 duże białka jaj (ubite)
  • 1 i 1/4 szklanki mleka
  • 2/3 szklanki chrupkiego masła orzechowego
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 1/2 szklanki białego serka / twarogu kanapkowego
  • Starta czekolada mleczna do posypania i orzeszki (opcja)

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Pokrusz ciastka, wymieszaj z 3 łyżkami cukru i białkiem jaj, masą posmaruj blachę i zapiecz przez 10 minut. Mleko połącz w garnku z pozostałym cukrem, po rozpuszczeniu cukru dodaj masło orzechowe i aromat. Intensywnie wymieszaj i schłodź przez 30 minut. Mieszankę wymieszaj mikserem z twarożkiem kanapkowym, przelej masę na blachę, posyp orzeszkami, płatkami czekolady i zamroź przez 1 dzień.

Tomasz z Jarosławca

Podziel się wiedzą!