Kulinaria: Kurczak w pomarańczach

Podziel się wiedzą!

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Składniki 1 (kurczak):

  • 900g piersi z kurczaka, 1 jajo
  • łyżka soli, łyżeczka pieprzu białego, filiżanka skrobii
  • 3 filiżanki mąski
  • 1,5 filiżanki wody
  • 2 łyżki oleju + do smażenia 1,5l

Składniki 2 (sos pomarańczowy):

  • łyżka oleju, łyżka czosnku, 1/4 łyżeczki chilli
  • 1/2 łyżeczki imbiru, 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1/4 szklanki soku z pomarańczy
  • po 2 łyżki sosu sojowego, wody, skrobi
  • łyżeczka oleju sezamowego

Przygotowanie:

Kurczaka posiekaj w kostkę i wymieszaj składniki 1 do osiągnięcia ciasta. Umieść w nim kurczaka, wymieszaj i włóż do lodówki na pół godziny. Następnie usmaż kurczaka na patelni z olejem. Składniki 2 wymieszaj w garnku aż do rozpuszczenia cukru. Gotuj sos aż osiągnie konsystencję syropu. Na koniec dodaj usmażonego kurczaka i skrop olejem sezamowym.

Anna z Częstochowy

Podziel się wiedzą!