Your ads will be inserted here by
Easy Plugin for AdSense.
Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.
Składniki:
- 8 udek kurczaka
- 1 szklanka posiekanego w kostkę mango (może być z puszki)
- 3 łyżki soku z limonki
- 2 łyżki sosu rybnego / bulionu
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżka ketchupu (najlepiej pikantnego)
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- posiekana kolendra do posypania
Przygotowanie:
Połącz mango, limonkę, sos rybny, ketchup, czosnek i sól – zblenduj całość na gładką masę. Wmasuj marynatę w kurczaka, umieść całość w rękawie do pieczenia lub zamykanej misce i odstaw do lodówki na 4h lub na noc. Rozgrzej patelnię grillową lub zwykłą. Wyjmij kurczaka z rękawa z marynatą i podsmaż z dwóch stron (po 10 minut). Następnie polej go odrobiną marynaty i ponownie smaż przez 10 minut lub dopóki nie zmięknie. Na koniec dodaj ponownie pozostałą marynatę. Podaj z kolendrą i plastrami limonki.
Jadwiga z Błaszek
