Kulinaria: kurczak Bahama

Podziel się wiedzą!

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Składniki:

  • 8 udek kurczaka
  • 1 szklanka posiekanego w kostkę mango (może być z puszki)
  • 3 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki sosu rybnego / bulionu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka ketchupu (najlepiej pikantnego)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • posiekana kolendra do posypania

Przygotowanie:

Połącz mango, limonkę, sos rybny, ketchup, czosnek i sól – zblenduj całość na gładką masę. Wmasuj marynatę w kurczaka, umieść całość w rękawie do pieczenia lub zamykanej misce i odstaw do lodówki na 4h lub na noc. Rozgrzej patelnię grillową lub zwykłą. Wyjmij kurczaka z rękawa z marynatą i podsmaż z dwóch stron (po 10 minut). Następnie polej go odrobiną marynaty i ponownie smaż przez 10 minut lub dopóki nie zmięknie. Na koniec dodaj ponownie pozostałą marynatę. Podaj z kolendrą i plastrami limonki.

Jadwiga z Błaszek

Podziel się wiedzą!