Składniki:
- Uda z kurczaka . Można też użyć dowolnych kawałków kurczaka z kością
- Mleko kokosowe
- Pasta z czerwonego curry
- Imbir
- Czosnek
- Cytrynowo limonkowy sok
- Sos sojowy
- Kolendra / kolendra do podania
- Ryż do podania
Przygotowanie:
Przygotuj sos: wymieszaj w misce mleko kokosowe, czerwony makaron curry, imbir, czosnek, sok z cytryny / limonki i sos sojowy – dobrze wymieszaj do uzyskania gładkości. Skosztuj sosu i upewnij się, że jest dobrze doprawiony. W razie potrzeby dopraw, dodając więcej sosu sojowego lub soku z cytryny.
Duś kurczaka: umieść uda z kurczaka w naczyniu żaroodpornym. Kurczaka polej sosem kokosowym i wstaw do piekarnika. Duś przez 30-45 minut w 180 stopniach, polewając sosem raz lub dwa podczas gotowania, aż kurczak będzie miękki i skarmelizowany.
Finisz: wyjmij kurczaka uduszonego w sosie z mleka kokosowego z piekarnika, wyciśnij więcej soku z cytryny / limonki, jeśli wolisz. Posyp świeżą kolendrą i podawaj z ryżem gotowanym na parze.
Małgorzata z Czchowa
