Kulinaria: Krewetki po toskańsku

Podziel się wiedzą!

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Składniki:

• 2 łyżki solonego masła, 6 ząbków czosnku
•500g krewetek
• 1 cebula pokrojona w kostkę, 1/2 szklanki białego wina
•150g suszonych pomidorów (odsączonych z oleju)
•3 szklanki szpinaku
•2/3 szklanki tartego parmezanu
• 1 i 3/4 śmietany do zup (lub mieszanki 50:50 śmietana/mleko) •1 łyżeczka skrobi kukurydzianej (lub mąki)
•2 łyżeczki włoskich ziół
•1 łyżka natki pietruszki, sól, pieprz

Przygotowanie:

Na patelni roztop masło, dodaj czosnek, smaż minutę. Dodaj krewetki, smaż 2min po obu stronach do zaróżowienia. Odłóż na bok. Podsmaż cebulę na maśle z patelni, wlej wino i zredu- kuj do połowy. Dodaj pomidory, smaż 1-2min. Zmniejsz ogień i dodaj śmietanę mieszając. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj szpi- nak, parmezan, gotuj minutę. Jeśli sos jest rzadki, dodaj skrobi, a na końcu krewetki, zioła i pietruszkę. Podaj z makaronem lub ryżem.

Monika z Kłodzka

Podziel się wiedzą!