Kulinaria: kontynentalna ryba

Podziel się wiedzą!

Składniki 1 (chipsy):

  • pęczek szparagów
  • 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
  • 3/4 szklanki jogurtu greckiego
  • 2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 1 łyżka octu
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 1/4 łyżeczki zmielonej kolendry
  • 1 łyżeczka soli i tyle samo pieprzu
  • 4 steki z tuńczyka (lub inna ryba)
  • 2 łyżeczki startej mięty

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Posmaruj blachę olejem i piecz szparagi razem z cebulą 12 minut. Sos: wymieszaj jogurt, kurkumę, ocet, miód, kolendrę, sól i pieprz w oddzielnej misce. Na patelni (najlepiej grillowej) podsmaż steki na oleju, posypując solą i pieprzem. Podaj rybę z sosem i pieczonymi warzywami. Posyp miętą.

Katarzyna z Łyszkowic

Podziel się wiedzą!