Kulinaria: jesienne risotto

Podziel się wiedzą!

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • mała cebula pokrojona w kostkę
  • 2 selery pokrojone w plastry
  • paczka grzybów pokrojonych w plastry
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 2,5 szklanki gotowanego ryżu brązowego
  • 5,5 szklanki bulionu z kurczaka lub warzywnego
  • 2/3 szklanki żurawiny
  • tymianek, 1/2 szklanki migdałów

Przygotowanie:

Rozgrzej oliwę, dodaj cebulę, seler i podsmaż przez 8 minut. Dodaj grzyby i gotuj aż zmiękną. Przypraw solą i pieprzem. Ryż ugotuj pod przykryciem w bulionie w drugim naczyniu i dodaj do pierwszego z warzywami po ugotowaniu. Całość uzupełnij resztą składników, przed podaniem posyp migdałami. ✸

Krystyna z Czeladzi

Podziel się wiedzą!