Kulinaria: idealne ogórki kiszone

Podziel się wiedzą!

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Składniki:

  • 1,5 kg małych ogórków,
  • dwa duże parasole kopru,
  • ok. 10 cm świeżego chrzanu pokrojonego na mniejsze części,
  • 5 dużych ząbków czosnku,
  • 2 liście laurowe,
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego,
  • 5-6 ziaren gorczycy,
  • po 2 zielone zdrowe liście czarnej porzeczki, dębu, orzecha włoskiego,
  • 1,5 l wody,
  • 1,5 łyżki soli niejodowanej.

Przygotowanie:

Ogórki oczyść, namocz w wodzie na 3-4 godziny, aby nabrały jędrności i utraciły goryczkę. Ułóż ścisło w wiaderku. Dodaj wskazane wyżej przyprawy. Zalej zalewą przygotowaną z wody i soli. Cała zawartość wiaderka powinna być przykryta zalewą. Zamknij wiaderko. Zawiąż ścisło w reklamówkę zostawiając końce do łatwiejszego transportu. Wybierz dogodne miejsce na działce lub ogrodzie na umieszczenie ogórków. Wykop dołek na ok. 50cm. Ustaw wiaderka ścisło obok siebie, mogą stać piętrowo. Zasyp ziemią. Ziemię przykryj kompostem / liśćmi. ✸

Krystyna z Katowic

Podziel się wiedzą!