Składniki:
- 1 i 1/4 szklanki tradycyjnej mąki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/3 szklanki surowej komosy ryżowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 duże jaja
- 1 szklanka jogurtu pełnotłustego
- 1/2 kostki masła
- 1/2 szklanki miodu
- 2 śliwki posiekane na plasterki
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Przygotuj 18 foremek na muffinki. W jednej misce ubij mąki, komosę, proszek, cynamon, imbir, sodę, sól. W drugiej ubij jajka, jogurt, masła, miód. Połącz zawartość obu misek intensywnie mieszając. Dodaj śliwki. Podziel ciasto do foremek i piecz 15-20 minut. Ostudź i skrop miodem przed podaniem, na wierzch połóż plastry śliwek.
Maria z Krakowa
