Kulinaria: Eko-muffinki

Podziel się wiedzą!

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Składniki:

  • 1 i 1/4 szklanki tradycyjnej mąki
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/3 szklanki surowej komosy ryżowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 duże jaja
  • 1 szklanka jogurtu pełnotłustego
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki miodu
  • 2 śliwki posiekane na plasterki

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Przygotuj 18 foremek na muffinki. W jednej misce ubij mąki, komosę, proszek, cynamon, imbir, sodę, sól. W drugiej ubij jajka, jogurt, masła, miód. Połącz zawartość obu misek intensywnie mieszając. Dodaj śliwki. Podziel ciasto do foremek i piecz 15-20 minut. Ostudź i skrop miodem przed podaniem, na wierzch połóż plastry śliwek.

Maria z Krakowa

Podziel się wiedzą!