Składniki:
- 1 szklanka mąki owsianej
- 2 szklanki mąki zwykłej do pieczenia
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- ½ łyżeczki mielonego imbiru
- 2 szklanki brązowego cukru
- 1 szklanka puree z dyni (ugotuj 1½ szklanki dyni do miękkości)
- 4 duże jajka
- 3/4 szklanki oleju roślinnego
- opcjonalnie cynamon i brązowy cukier
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i wyłóż 12-otworową formę do muffinek z papierowymi wkładkami. Wymieszaj wszystkie suche składniki w dużej misce. W osobnej misce lub dzbanku wymieszaj brązowy cukier, dynię, jajka i olej roślinny. Miksuj do połączenia. Przełóż ciasto do przygotowanej formy do muffinek, wypełniając wkładki do 3/4 pojemności. Połącz cynamon, cukier i posyp wierzch. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15-20 minut, aż włożona wykałaczka wyjdzie czysta. Wyjmij z piekarnika i przed podaniem pozostaw do całkowitego ostygnięcia.❖
Agata z Nowej Dęby
