Kulinaria: Domowy chleb korzenno-dyniowy

Podziel się wiedzą!

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Składniki:

  • 1 i 1/4 filiżanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczka soli
  • 1 łyżka przyprawy do dyni
  • 1/4 szklanki cukru brązowego
  • 3/4 szklanki puree z dyni
  • 1/3 szklanki dowolnego oleju roślinnego
  • 1/4 szklanki migdałowego mleka o smaku wanilii
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • cynamon

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 150 st. Do dużej miski dodaj mąkę, proszek, przyprawy do dyni i sól, wymieszaj oraz odstaw. W drugiej misce wymieszaj puree, cukier, olej, mleko i wanilię. Wymieszaj dokładnie. Wlej mieszaninę do suchych składników z pierwszej miski oraz uformuj ciasto. Ułóż je w posmarowanej tłuszczem brytfannie do chleba. Posyp z wierzchu mieszanką brązowego cukru i cynamonu oraz piecz przez 40-43 minuty.

Marianna z Adamowa

Podziel się wiedzą!